Fakta: Her er budgetloven

27. marts 2012 16:43 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Fakta: Her er budgetloven
Billede mangler

Danmark retter sig ind efter de økonomisk trænge tider samt EU’s henstillinger og gennemfører en budgetlov.
Det står endeligt klart efter detaljerne i aftalen blev offentliggjort tirsdag eftermiddag i Finansministeriet.
“I mange år har udgiftvæksten konsekvent overskredet det planlagte. Loven varsler en ny æra,” siger finansminister Bjarne Corydon (S).
Dagens aftale hører til i det tekniske hjørne af arbejdet på Christiansborg.
Her får du aftalens vigtigste punkter.
– Aftalen er en principaftale, hvor politikerne giver hinanden håndslag på, at holde landets økonomi på det europæiske duksehold.
– Aftalen betyder, at den offentlige sektor under ét (kommunerne, regioner og staten) ikke må have større budgetunderskud end 0,5 procent af BNP, bruttonationalproduktet.
– Der venter sanktioner til regioner eller kommuner som overskrider denne grænse. Samlet set risikerer kommunerne at miste tre milliarder, hvis de har brugt for meget. De fem regioner kan miste en milliard.
– Aftalen træder i kraft 1. januar 2014 og strækker sig i første omgang til 2017.
– Aftalen betyder, at de økonomiske vismænd, Det økonomiske Råd, tildeles mere indflydelse. De skal løbende holde øje med, at stat, kommuner og regioner overholder målet om balance i budgetterne.
– Dagens aftale indeholder fire lovforslag 1) budgetlov 2) Ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det miljøøkonomiske Råd 3) Ændring af lov om kommunal udligning og tilskud 4) Ændring af lov om regionernes finansiering.
– Kongehuset og Folketinget går fri af budgetloven.
Kilde: Finansministeriet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu