Fakta

145 amerikanske togulykker kunne have været undgået

Det er endnu uvist, hvad der helt præcist var årsagen til, at et amerikansk passagertog mandag røg af skinnerne og ned på en motorvej.

De amerikanske trafiksikkerhedsmyndigheder, NTSB, har konkluderet, at toget kørte 129 kilometer i timen på en strækning, hvor det måtte køre 48 kilometer i timen.

Alligevel er farten ikke udpeget som endelig årsag til ulykken i delstaten Washington, der kostede tre mennesker livet.

NTSB oplyser dog, at ikke mindre end 145 togulykker og mere end 300 dødsfald kunne have været undgået siden 1969, hvis sikkerhedssystemet ved navn Positive Train Control (PTC) var blevet installeret i togene.

PTC-systemet sænker blandt andet automatisk farten, hvis tog kører for hurtigt, og hjælper med at undgå kollisioner mellem to tog.

Kongressen i USA har besluttet, at det skal være installeret i alle amerikanske tog inden udgangen af 2018.

Her er et overblik over nogle af de seneste ulykker, der ifølge trafiksikkerhedsmyndighederne kunne have været undgået med PTC:

* I maj 2015 ryger et passagertog af skinnerne uden for Philadelphia, da det kører gennem et sving med en fartgrænse på 80 kilometer i timen. Toget kører 171 kilometer i timen, da nødbremsen bliver trukket. Otte mennesker mister livet, og mere end 200 kommer til skade.

* I december 2013 ryger et pendlertog af skinnerne i Bronx i New York efter at være kørt ind i et sving med en fartgrænse på 48 kilometer i timen med 132 kilometer i timen. Fire personer dør og 61 kommer til skade.

* I december 2013 kolliderer to godstog i delstaten Louisiana på grund af en menneskelig fejl. Fire ansatte kommer til skade.

* I maj 2013 i delstaten Missouri medfører uopmærksomhed og træthed et sammenstød mellem to godstog. To ansatte kommer til skade, og en motorvejsbro kollapser.

* I juni 2012 i delstaten Oklahoma kolliderer to godstog på grund af uopmærksomhed fra de ansatte. Tre ansatte mister livet.

* I januar 2012 i delstaten Indiana kolliderer tre tog efter uopmærksomhed fra personalet. To ansatte kommer til skade.

* I maj 2011 støder to godstog sammen i delstaten North Carolina på grund af en menneskelig fejl. To ansatte bliver dræbt og to bliver såret.

* I april 2011 i delstaten Iowa medfører træthed, at et kultog kolliderer med et stillestående tog, der udfører vedligeholdelse. To ansatte dør.

Kilde: De amerikanske trafiksikkerhedsmyndigheder.