Fakta

Danmarks coronatests

Det er i Danmark muligt at få tre forskellige slags coronatest, der enten kan vise, om man har coronavirus eller har haft virusset i kroppen.

Bliv klogere på de tre typer test her:

* PCR-test:

Denne coronatest er den anbefalede af de danske sundhedsmyndigheder. PCR-test bliver benyttet i det offentlige testsystem og anses som sikker. Den viser, om den testede er smittet her og nu. Den foretages ved podning i halsen.

En PCR-test tager op mod tre timer, men i det offentlig testsystem får man normalt først svar en til to dage, efter at testen er blevet foretaget.

Flere private virksomheder tilbyder også PCR-test mod betaling.

* Antigentest:

Den såkaldte lyntest giver svar på, om man er smittet med coronavirus efter 15-30 minutter. Den foretages ved podning i næsen. En faglig ekspertgruppe har slået fast, at antigentest kun skal ses som et supplement til PCR-test.

Det skyldes, at antigentest kun giver det korrekte svar i omkring 50 procent af tilfældene ifølge ekspertgruppen.

Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

Flere private virksomheder tilbyder antigentest mod betaling.

* Antistoftest:

En antistoftest viser, om kroppen har antistoffer over for coronavirus. Den kan dermed fortælle, om personen har været smittet. Den foretages ved blodprøve.

Man ved dog ikke med sikkerhed, hvor længe man kan måle antistoffer, og hvor længe man er immun over for at blive smittet igen.

Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i forbindelse med forskning og myndighedernes overvågning.

Testen tager ti minutter og kan købes på apoteker og hos private virksomheder, men kvaliteten svinger.

Kilder: Ritzau, Sundhedsstyrelsen.