Fakta

De sidder på magten i Grønland

Læs her om partierne i det grønlandske landsting, Inatsisartut, som i alt har 31 pladser:

– Regeringen:

* Siumut (Fremad): Partiet blev stiftet i 1977 og er ideologisk funderet i den socialdemokratiske tankegang. Partiet har siden hjemmestyrets indførelse i 1979 og frem til 2009 haft landsstyreformandsposten og i 30 år domineret grønlandsk politik.

Aleqa Hammond var formand før Kim Kielsen. Partiet fik 11 mandater ved valget i 2014. Tre færre end ved valget i marts 2013.

* Kalaallit Nunaani Demokraatit (Demokraterne): Demokraterne er et socialliberalt parti, som blev stiftet i 2002. Partiet arbejder for en ansvarlig økonomisk politik. Partiet fik fire mandater ved sidste valg og fordoblede sit mandattal.

* Atassut (Samhørighed): Partiet blev stiftet i 1978. I det første partiprogram hed det, at samhørigheden med Danmark “tjener den grønlandske befolkning bedst”. Atassuts mål var at “modarbejde løsrivelse fra det danske rige”.

Partiet fik to mandater i landstinget ved sidste valg.

– Oppositionen:

* Inuit Ataqatigiit (Folkefællesskabet): Partiet er også kendt som IA og blev etableret som parti i 1978. Grundholdningen er socialistisk, og partiet udgør den yderste venstrefløj i grønlandsk politik.

Det arbejder for grønlændernes krav om anerkendelse som et selvstændigt folk med ret til eget land samt lige muligheder og vilkår for alle i det grønlandske samfund. Partiet fik 11 mandater ved sidste valg.

* Partii Naleraq (Pejlemærke): Stiftet i 2014 af den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, der forlod Siumut. Partiet arbejder for en liberalisering af fiskerierhvervet og ser sig selv som beskytter af landets fattigste borgere. Partiet fik tre mandater i landstinget ved sidste valg.

Kilder: KNR, valg.gl, Ritzau