Fakta

Den mistænkte

Over en årrække – fra 2002 til 2018 – lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den mistænkte – en 64-årig kvinde – er internationalt efterlyst.

Læs mere om hende her:

* Afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Var ansat i mere end 40 år og har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit arbejde i styrelsen.

* Har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 – mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbigt på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Kvinden var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* “Hun har haft særlige rettigheder og privilegier, og hun har haft en betroet stilling i tilskudsadministrationen,” forklarede departementschef i Børne- og Socialministeriet Jens Strunge Bonde under et pressemøde om sagen mandag.

* Hun er på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Kvinden er blevet varetægtsfængslet in absentia – altså uden at være til stede – efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Hendes advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Til hendes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomheden blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personligt konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og “et lille” indestående i et dansk pengeinstitut.

* Ifølge Jyllands-Posten viser billeder af den 64-åriges hus fra 2016, 2017 og maj 2018, at der har været parkeret biler af stor værdi uden for kvindens hjem i Hvidovre – herunder en Mercedes, en Audi og en Range Rover.

* Avisen skriver også, at den mistænkte ejer flere virksomheder i udlandet sammen med sin datter.

* Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken og Jyllands-Posten.