Fakta

Den svenske it-skandale

2015:

* I april overtager den multinationale it-virksomhed IBM driften af it-systemer hos Transportstyrelsen i Sverige.

* Generaldirektør Maria Ågren beslutter en måned senere, at der kan afviges fra reglerne, som beskytter følsomme data.

* I juni rejser en intern revision spørgsmålet, om beslutningen er i orden. Ledelsen reagerer ikke.

* Efterretningstjenesten Säpo konkluderer efter en undersøgelse af it-driften, at der er risiko for, at følsomme data er blevet håndteret forkert.

2016:

* En efterforskning iværksættes af Maria Ågren i januar.

* Både indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist orienteres om problemet.

2017:

* Et år senere trækker Ågren sig fra posten som generaldirektør i Transportstyrelsen. Regeringen vil ikke oplyse hvorfor.

* 6. juli skriver flere svenske medier, at Ågren har erkendt et brud på reglerne om håndteringen af data og accepteret en bødestraf.

* 19. juli afslører Dagens Nyheter, at pågældende data blandt andet gjorde det muligt at opspore personer med hemmelige adresser og beskyttede identiteter.

* 23. juli udtaler statsminister Stefan Löfven sig for første gang i sagen. Han kalder det et “havari” i styrelsen. Han siger søndag, at sagen har skadet Sverige.

* Samtidig bebuder han et pressemøde om sagen, der afholdes mandag eftermiddag.

* 25: juli: Indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist er i samråd.

* Begge har kendt til sagen i et år, før statsminister Stefan Löfven blev orienteret. De erklærer begge, at de har levet op til deres ansvar.

* 26. juli: De fire borgerlige oppositionspartier udtrykker mistillid til forsvarsminister Peter Hultquist, indenrigsminister Anders Ygeman og minister for infrastruktur Anna Johansson.

* Alliansens krav støttes af det højreorienterede Sverigedemokraterna. De har tilsammen flertal i Riksdagen.

* Onsdag aften holder regeringen et flere timer langt møde. Men der bliver ikke nogen ministerafgang. I stedet oplyser regeringens pressechef, Odd Guteland, at regeringen indkalder til et pressemøde torsdag.

* 27. juli: Statsminister Löfven rykker rundt på regeringen.

* Anders Ygeman og Anna Johansson forlader begge regeringen. Forsvarsminister Peter Hultqvist overlever rokaden. Det er endnu uvist, hvordan oppositionen forholder sig til, at Hultqvist får lov at blive.

Kilder: Dagens Nyheter, Aftonbladet, VG og TT.