Fakta

Derfor kan fremmede skibe sejle i danske farvande

Danskere kan i disse dage se fremmede flådefartøjer passere igennem dansk farvand.

Kinesiske og russiske krigsskibe skal nemlig på fælles øvelse i Østersøen.

Læs her mere om, hvad der sker:

* Onsdag passerede tre kinesiske krigsskibe igennem dansk farvand. Der var tale om en fregat, et forsyningsskib og en destroyer.

* Fredag passerer to russiske krigsskibe: Verdens største atomdrevne ubåd, Dmitrij Donskoij, og krigsskibet Pjotr Velikij.

* Krigsskibene må frit passere igennem dansk farvand under reglerne for “uskyldig passage” under FN’s havretskonventions artikel 19.

* Den tillader krigsskibe at sejle igennem territorialfarvand, så længe de ikke stopper eller foretager fjendtlige handlinger.

* For Storebælt gælder samtidig, at det er et internationalt stræde, der forbinder et havområde – Nordsøen – med et andet – Østersøen.

* Ifølge havretsregler har fremmede skibe fri passage gennem sådan et internationalt stræde, uanset om det er handels- eller krigsskibe.

* Danmark har dog en særregel, der siger, at der skal ske anmeldelse derom, hvis mere end tre orlogsfartøjer af samme nationalitet og inden for kort tidsrum agter at passere Storebælt.

* Reglen foreskriver samtidig, at ubåde skal sejle på overfladen og føre orlogs- eller nationsflag.

* De russiske og kinesiske krigsskibe skal deltage i øvelsen Joint Sea 2017, der udføres af den russiske og kinesiske flåde.

* Skibene mødes 21. juli i Kaliningrad, og øvelsen vil foregå fra 24. til 27. juli.

* Øvelsen vil involvere krigsskibe, kampfly og helikoptere.

* Formålet med øvelsen er at øge effektiviteten af samarbejdet mellem de to flåder i at modstå trusler til søs, træne samarbejdet mellem besætningerne på russiske og kinesiske fartøjer og styrke venskabet mellem den russiske og kinesiske flåde.

* Rusland og Kinas flåder har længe holdt fælles øvelser i Det Sydkinesiske Hav, Sortehavet og Middelhavet.

* Både Rusland og Kina har investeret i deres flåde for at øge deres militære kapacitet på verdenshavene.

* USA og flere europæiske lande, deriblandt Danmark, afholdt i juni en større flådeøvelse i Østersøen med 50 skibe og 50 kamp- og bombefly.

* Der har ikke været et søslag i Østersøen siden Anden Verdenskrig. Havet er af strategisk afgørende betydning.

Kilder: Un.org, rt.com, Ritzau, CNBC, Forsvarsakademiet, denstoredanske.dk.

/ritzau/