Fakta

Derfor skifter medicinpriserne

* Det er en lang og dyr proces at udvikle nye lægemidler. Det kan tage mange år med afprøvninger, sikkerhedsundersøgelser og udgifter i milliardklassen.

* Derfor er alle nye medicinpræparater beskyttet af patenter. De skal sikre, at producenten bag kan indtjene de udgifter, der har været til udviklingen af lægemidlet, før konkurrenter begynder at fremstille en lignende type medicin.

* Dermed er medicin, der lige er kommet på markedet, som regel meget dyrt.

* Når patentet udløber på et lægemiddel, har andre virksomheder lov til at markedsføre deres kopier af produktet.

* I en periode herefter vil der ofte være stor konkurrence på prisen.

* De nye producenter vil skiftevis underbyde hinanden i forsøget på at blive det foretrukne alternativ på apotekerne. Denne konkurrence kommer apotekernes kunder til gode, fordi priserne bliver presset.

* Ofte fastholder den originale producent sin pris, mens kopiproducenternes udgaver kan falde helt ned til en tyvendedel af originalens pris.

* Priserne på medicin må skifte hver 14. dag. Alle producenter og distributører af lægemidler melder til Lægemiddelstyrelsen, hvad deres præparater skal koste de efterfølgende 14 dage. Det sker uafhængigt af de øvrige producenter.

* Derfor kan kunder på apotekerne opleve, at priserne på deres lægemidler skifter hver anden uge – og den billigste variant er måske pludselig en anden, end den man plejer at købe.

* Det er kun det billigste præparat, som der gives fuld offentlig støtte til.

* Det er apotekernes pligt at tilbyde den billigste variant til kunderne, hvis ikke de foretrækker en udgave fra en bestemt producent.

Kilde: apotekeren.dk.