Fakta

Det vanvittigt dyre gravmæle

Dronningens gravmæle er færdigt og opstillet i Roskilde Domkirke. Gravmælet vises først frem for offentligheden efter dronningens død, men en 1:10 kopi er udstillet i domkirken.

Oprindelig var det planen, at dronning Margrethe og prins Henrik skulle ligge side om side i det kongelige gravmæle, som er udarbejdet af billedhugger og professor Bjørn Nørgaard.

Prins Henrik ønskede ikke at blive begravet i Roskilde Domkirke, men det ændrer ikke ved, at kunstværket repræsenterer regentparrets virke gennem 50 år, oplyser kongehuset.

* Det er regentparret selv, der har bedt Bjørn Nørgaard om at stå for de royale sarkofager.

* Han har tidligere tegnet de 11 gobeliner, der hænger på Christiansborg, og som var en gave til dronning Margrethes 50-års fødselsdag i 1990.

* Sarkofagerne er den royale version af en gravsten, ikke en kiste. Dronningen bliver stedt til hvile i en krypt under gravmælet.

* Sarkofagen er placeret i Sankt Birgittes Kapel.

* Bjørn Nørgaard har arbejdet på gravstedet siden 2003.

* Selve sarkofagen er støbt i glas, mens soklen er udformet i sandsten fra Frankrig. Den bliver båret af tre søjler af henholdsvis grønlandsk marmor, færøsk basalt og bornholmsk granit. Det er symbol på, at regenten er hele rigsfællesskabets.

* Elefanthovederne på søjlerne er støbt i sølv.

* Selve sarkofagen er støbt i glas, og i et hulrum i glasset er der på indersiden sandblæst to liggende figurer, der repræsentere dronningen og prins Henrik.

* Den samlede pris for gravstedet lyder på mere end 29 millioner kroner.

Kilder: kongehuset, Ritzau.