Fakta

Det ved vi om stort cyberangreb

Lande over hele verden er denne weekend ramt af et alvorligt hackerangreb, der låser computerfiler og kræver løsesum.

Først ramte angrebet engelske hospitaler, men siden er der meldinger om hackede computere over hele verden.

Få et overblik over, hvad vi ved om hackerangrebet lørdag aften:

* Ifølge Bogdan Botezatu, der er seniorsikkerhedsanalytiker i antivirus-virksomheden Bitdefender, er omkring 120 lande og 170.000 computere blevet ramt af angrebet siden begyndelsen fredag.

* Det danske Center for Cybersikkerhed (CFCS), der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, udsendte lørdag en trusselsvurdering, hvor det fremgår, at truslen fra hackere er “meget høj”.

* Centeret har observeret en markant stigning i datatrafik, som viser, at danske it-systemer skannes for sårbare computere, som kan angribes med denne ransomware. Der er umiddelbart ingen alvorlige angreb i Danmark.

* I udlandet er hackere blandt andet lykkedes med angreb mod en række hospitaler i England. Desuden har den franske bilfabrik Renault lukket en række fabrikker for at forhindre virussen i at skade fabrikkens it-systemer.

* Hackerne har angrebet med ransomware, der blokerer for adgang til data på computeren og kræver en løsesum for at gøre de pågældende data tilgængelige igen.

* Løsesummen kræves betalt i bitcoins, der er en online, virtuel valuta. Den er anonym og kan derfor ikke spores.

* Der bliver ifølge Bitdefender gennemsnitligt betalt et beløb mellem 160 og 260 dollar (cirka 1000 og 1800 kroner) per låst computer.

* Der er foretaget 97 betalinger, hvilket svarer til, at hackerne har tjent omkring 160.000 kroner i bitcoins.

* Det er computere med et Microsoft Windows styresystem, der er i fare for at blive ramt af angrebet.

* Ifølge eksperter, som BBC har talt med, tyder det på, at virussen udnytter et værktøj udviklet af den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

/ritzau/