Fakta

Disse tilsætningsstoffer kan der være i vin

Hvad er der i vin? Det er forskelligt, men flaskerne KAN indeholde disse ting:

Opti-White. Vinindustrien sælger hundredvis af hjælpestoffer, bl.a. en form for gærnæring, der kan gøre unge vine drikkelige og forbedre »lagringspotentialet for højkvalitetsvine«.

Gummi Arabicum. Fortykningsmiddel udvundet af akasiatræ. Bruges i fødevareindustrien – i vin giver det blandt andet bedre mundfylde.

Kaliumkarbonat E170. Syrlige druer er især et problem i nordlige vinområder. Kalciumkarbonat, dobbeltsalt, bruges til at reducere syren i vinen.

Egetræschips. Det er dyrt og besværligt at lægge vin på egetræstønder. Flis fra egetræ giver en kraftig egetræssmag hurtigt og billigt.

Tannin. Kaldes også garvesyre og giver struktur samt tekstur, bitterhed og fylde. Denne variant »forbedrer bouquet og aroma i mousserende vine« ifølge producenten.

Lallzyme Cuvee Blanc. Kommercielle enzymer bruges i stor stil til at rette fejl i vin og fremskynde kemiske processer. Dette enzym giver »bedre mundfylde og bedre aromaprofil i hvidvin«.

Bentonit. Vinproducenter har i århundreder brugt æggehvide til at fjerne uønskede partikler fra vinen, så den er klar og ren i farven. I dag bruger mange i stedet f.eks. bentonit, der er en form for ler.

Sulfit e224. Stort set alle vine, konventionelle, økologiske og sågar mange såkaldt umanipulerede naturvine, er tilsat sulfit – også kaldet svovl – i en eller anden grad. Sulfit dræber bakterier og gærceller og konserverer dermed vinen og forhindrer den i at eftergære.

Kilde: Politiken