Fakta

Eventyret Den lille Havfrue

Langt ude i vandet levede havfolket, hvor en enkedronning, hendes søn og hans seks døtre boede. En dag fortalte enkedronningen om verdenen over havet. Hun sagde også, at havfruerne måtte stige op til overfladen, når de blev 15 år.

Der var et år imellem havfruerne, og da den lille havfrue var den yngste, måtte hun vente, mens alle hendes søstre år efter år blev gammel nok til at se overfladen.

Endelig blev hun 15 år og steg selv til overfladen. Her så hun et skib og ind ad kahytvinduerne så hun en prins, som hun øjeblikkeligt blev forelsket i. Skibet sank i et uvejr og havfruen reddede hendes elskede prins.

Den lille havfrue tager tilbage til havet men længes efter prinsen. Hun tager derfor til overfladen flere gange for at se ham. Til sidst beslutter hun sig for at blive menneske og hun opsøger derfor havheksen.

Havheksen giver havfruen en drik, som vil give hende ben til gengæld for havfruens tunge. Havheksen fortæller også, at hvert skridt havfruen tager på jorden vil være som at gå på tusinde knive. Derudover er der en risiko, hvis prinsen bliver gift vil havfruen dø samme nat.

Til trods for alt dette vælger den lille havfrue alligevel at blive menneske og møder prinsen. Men prinsen ser hende som et lille barn, ikke som sin hustru. Og efter noget tid bliver prinsen gift med en prinsesse fra et nabokongeringe.

Den lille havfrue ved nu, at hun vil dø samme nat. Så ser hun sine søstre som havde opsøgt havheksen for hjælp. De har en kniv med og fortæller hende, at hvis hun slår prinsen ihjel vil hun blive til en havfrue igen.

Det kan hun imidlertidig ikke så i stedet bliver hun til at en af luftens døtre.

Kilde: Wikipedia