Fakta

Forebyggelse af malaria

Malaria forebygges bedst ved så vidt muligt at undgå myggestik. Malariamyggen stikker hovedsagelig mellem solnedgang og solopgang.

Risikoen for smitte via myggestik mindskes betydeligt ved at have et insecticid-imprægneret myggenet rundt om sengelejet. Nettet skal være tæt, og det skal stikkes ind under madrassen eller liggeunderlaget og være uden huller. Nettet rulles op om dagen, sådan at myg ikke kan komme ind, mens det ikke benyttes.

Risikoen for myggestik mindskes også, hvis man har mulighed for at sove i lukkede rum med air conditionering eller med net (screens) for vinduerne.

Malariasmitte fra myg kan også undgås ved at bruge en effektiv myggebalsam, som påføres huden med 4-6 timers mellemrum, afhængig af typen.

Smitte kan desuden forebygges med medicin , som dræber parasitterne, hvis de kommer ind i kroppen.

Ingen forebyggelse er dog 100 % effektiv, og intet malariamiddel er fri for bivirkninger. Det er derfor vigtigt, at valg af midler til forebyggelse afpasses efter rejsemål og -varighed, således at risiko for infektion og risiko for bivirkninger afvejes overfor hinanden. I visse områder er der desuden resistens mod nogle af midlerne. Derfor er det vigtigt at få rådgivning forud for rejsen, sådan at den valgte forebyggelse tilpasses rejsemålet. Uanset hvilken forebyggelse der vælges, så må ca. 2-5 % af alle rejsende ophøre med medicinen på grund af bivirkninger. De resterende tåler malaria medicinen, eventuelt med milde bivirkninger. Visse malariamidler bør ikke tages af fx. gravide eller mindre børn.

En overstået infektion giver ikke efterfølgende beskyttende immunitet, og man kan derfor smittes flere gange med malaria. Befolkningen i områder, hvor malaria findes, vil dog gradvist erhverve en vis modstandsdygtighed mod alvorlig sygdom og død.

Kilde: Statens Serum Institut