Fakta

Gul-orange-rød for rejser

Her er de grove træk i udkastet:

* Der lægges op til flere faser, som man kender det fra aftalen om genåbning.

– Første fase træder i kraft, når de nuværende rejserestriktioner udløber 21. april.

– Anden fase er ifølge udkastet “forventeligt” gældende fra 6. maj.

– Tredje fase skal gælde fra det øjeblik, alle borgere over 50 år eller i en sårbar gruppe er blevet tilbudt første stik med en vaccine. Det er forventeligt i midten af maj.

– Fjerde fase træder i kraft, når der er indført et EU-coronapas. Det forventes 26. juni.

* I udkastet lægges der op til, at de sidste tre faser kan rykke sig tidsmæssigt og kan justeres som følge af løbende drøftelser mellem partierne.

* I første fase foreslås det blandt andet:

– At udvide listen af anerkendelsesværdige formål for en rejse over grænsen.

– At lempe reglerne for danskere, der har en ødegård i Norden, således at disse ikke behøver at gå i isolation efter et besøg på ødegården.

– At lave en risikovurdering for hvert land baseret på incidens (antal smittede per 100.000 indbyggere, red.), positivprocent og testfrekvens.

– At genindføre en farveinddeling af lande baseret på den risikovurdering. Denne skala vil være gul, orange og rød. Den nye røde farve skal markere lande med “bekymrende varianter”.

– At hvis et land har en gul farvekode, vil nogle andre og mere lempelige regler for indrejse gælde, end hvis landet er orange eller rød.

– Det omfatter blandt andet krav om isolation efter indrejse, og hvorvidt udlændinge uden anerkendelsesværdigt formål skal nægtes indrejse.

Kilde: Ritzau og TV2