Fakta

Fakta om sygdommen

Hepatitis A er en infektion af leveren, som skyldes hepatitis A virus. Mange smittede, især børn, får ikke symptomer, mens voksne i højere grad vil udvikle symptomer, fx gulfarvning af huden (gulsot). Du kan lære mere om sygdommen herunder.

  • Hepatitis A er også blevet kaldt ”smitsom leverbetændelse”, fordi den kan forårsage udbrud af hepatitis pga. fødevarer eller vand forurenet med afføring samt ved sexuel smitte. Man kan blive vaccineret mod hepatitis A.
  • I Danmark er der set flere udbrud med hepatitis A. I 2004 var der et stort udbrud med hepatitis A blandt mænd som havde sex med mænd og i 2012-13 var Danmark en del af et stort nordisk udbrud, som skyldes importerede frosne bær, der var forurenede med virus. Her blev især teenagere syge, fordi denne aldersgruppe bruger bær i smoothies uden først at koge dem, og fordi de fleste i denne aldersgruppe generelt er modtagelige for infektionen.
  • De fleste hepatitis A tilfælde har et mildt og selvafgrænset forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarre. En del af de smittede vil udvikle typiske hepatitis symptomer som gulfarvning af det hvide i øjnene og huden (gulsort eller ikterus) samt mørkfarvning af urinen og lys afføring.Alder er afgørende for, om man udvikler symptomer. De fleste børn under 5 år udvikler ikke symptomer, mens langt de fleste voksne udvikler karakteristiske symptomer med gulfarvning af huden.