Fakta

Her den nye kviklån-aftale

Regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige indgik torsdag en aftale om omstridte kviklån med høje renter.

Her følger et overblik over de centrale punkter i aftalen:

* ÅOP-loft:

I dag bliver der udbudt lån med årlige omkostninger i procent (ÅOP) på mere end 800. Med aftalen forbydes alle forbrugslån, der har ÅOP på over 35 procent.

* Markedsføringsforbud:

Med aftalen indføres et markedsføringsforbud, der betyder, at virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 procent, ikke må markedsføre nogen forbrugslån overhovedet.

* Omkostningsloft:

Som et tredje element sættes en stopper for forretningsmodeller, hvor man tjener penge på rykkergebyrer og andre strafrenter. Konkret indføres et omkostningsloft, så man maksimalt kan betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.

* Gældsrådgivning:

Der bliver frigivet fem millioner kroner til gældsrådgivning ved at overføre Penge- og Pensionspanelets opgaver til Finanstilsynet. Dermed når den samlede pulje til gældsrådgivning op på 60 millioner kroner i perioden 2020-2023.

* Regulering af långivning mellem personer:

Privatpersoner skal fremover følge samme regler, som dem, der gælder for virksomheder i forhold til ÅOP-loft og omkostningsloft. Finanstilsynet vil foretage stikprøvekontroller for at sikre, at reglerne overholdes.

* Undervisning i privatøkonomi:

Endelig skal undervisningen i privatøkonomi i de danske folkeskoleklasser og ungdomsuddannelser styrkes. Børne- og Undervisningsministeriet vil derfor udarbejde undervisningsmateriale- og forløb i privatøkonomi til såvel folkeskole som ungdomsuddannelser.

Kilde: Erhvervsministeriet