Fakta

Her skal du passe på

Du skal være opmærksom på dit forbrug, når du nærmer dig EU’s ydergrænser. Det kan være, hvis du rejser tæt på Monaco, San Marino eller Vatikanstaten. Hopper din telefon automatisk over på et monegaskisk net, fordi du rejser tæt på grænsen, eller ind i Monaco, kan det blive rigtig dyrt, hvis dit abonnement ikke omfatter roaming i Monaco – også selvom du ”bare” skal tjekke din mail eller et kort på mobilen. Det gælder også for rejser med færger og krydstogtskibe, da der ofte anvendes satellitforbindelser, som kan medføre store tillæg. Satellitforbindelserne anvendes også indenfor EU’s grænser.

Rejser udenfor EU

Bruger du mobilen uden for EU’s grænser, vil det oftest være dyrere, end når du benytter den indenfor EU. Når du tænder din mobil i udlandet, er du registreret på det udenlandske net, og her betaler du både for indkomne og udgående opkald og for en eventuel opkaldsafgift. Mange er ikke klar over, at telefonsvareren kan blive dyr for dig, hvis den er slået til. Er den det, betaler du nemlig for to opkald: Et opkald til din mobiltelefon i det land, du befinder dig i, samt et opkald fra din mobiltelefon til din telefonsvarer hjemme i Danmark. Hvis du er i tvivl om, hvordan du slår din telefonsvarer fra, kan du kontakte dit teleselskab.

Der er fastsat et dataloft på ca. 450 kr. både inden for og uden for EU, som forhindrer, at regningen stiger til vejrs. Du skal dog være opmærksom på, at opdateringen af dit forbrug kan være forsinket, så du reelt kan nå at forbruge for et langt højere beløb, inden dit teleselskab når at aktivere spærringen.

Kilde: Energistyrelsen