Fakta

Hvad er akrylamid?

Fødevarestyrelsen skriver, at akrylamid er et stof, man finder i mange slags fødevarer, blandt andet kaffe, men også brød, chips og stegte kartofler.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det høje temperaturer og tilberedning under høje temperaturer i længere tid, der formentlig er det, der først og fremmest forøger mængden af akrylamid i mad.

Fødevarestyrelsen skriver, at det højeste indtag af akrylamid fra fødevarer kommer fra kaffe og fra kartoffelprodukter. Stoffet kan skade nerver, arveanlæg og formeringsefvnen, men det er først og fremmest forbindelsen mellem akrylamid og kræft, der bekymrer eksperterne, ifølge Fødevarestyrelsen.

Forbindelsen mellem akrylamid og kaffe får dog ikke Fødevarestyrelsen til at ændre på de eksisterende kostråd – eller fraråde danskerne at drikke kaffe. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man drikker andet end kaffe i sin hverdag.

Kilde: Fødevarestyrelsen.