Fakta

Hvad er Gonorré?

Gonorré er en kønssygdom, forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae, der på dansk også kaldes gonokokken.29 år (16- 69 år).

Hvordan

Gonorré smitter først og fremmest ved seksuel kontakt. Mødre med gonorré kan smitte deres børn under fødslen. De smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan medføre blindhed, hvis den ikke behandles. Tidligere var medfødt gonoré den vigtigste årsag til blindhed hos børn i den vestlige verden. For at forhindre dette fik nyfødte forebyggende dryppet deres øjne med lapis (sølvnitrat). Denne forebyggende behandling blev stoppet i 1985. Nu behandler man kun, hvis der opstår øjenbetændelse hos nyfødte.

Cirka halvdelen af de smittede kvinder har ingen symptomer. Hos mænd er kun cirka en tredjedel symptomfrie.

Mandlige symptomer

Det første symptom er svie ved vandladning.

Er det slemt, kan det føles som “at tisse glasskår”.

Udflåd fra urinrøret. I begyndelsen er dette udflåd sparsomt og slimet, men det bliver hurtigt til et rigeligt gullighvidt udflåd, hvorfor gonoré i folkemunde kaldes en “dryppert”.

Efter analsex, specielt hos homoseksuelle mænd, kan udvikles en gonoroisk betændelse i endetarmen. Det er en tilstand, der kan variere fra fuldstændig symptomfrihed til en meget smertefuld tilstand med afgang af blodigt pus fra endetarmen.

Kvindelige symptomer

Hos kvinder kan symptomerne være beskedne.

Der kan være svie ved vandladning

Måske ildelugtende udflåd fra skeden.
Hos begge køn kan ses en gonoroisk svælginfektion, som regel uden symptomer men af og til med feber.

Hvem

Personer med mange skiftende partnere, specielt mænd der har sex med mænd

Personer, der dyrker usikker sex.

Personer der tager på sex-rejser, for eksempel til Thailand

Hvad kan man selv gøre?

Dyrk sikker sex – brug kondom .

Er du i tvivl, så kontakt din læge, der kan sende dig videre, så du og din/dine partnere bliver behandlet på en hudafdeling.
Hvordan stiller lægen diagnosen Gonorré?

Bakterien kan påvises ved mikroskopi af sekret fra urinrøret og ved dyrkning, samt PCR-undersøgelse. Ved hjælp af en podning fra urinrøret, livmoderhalsen, svælg og endetarmsåbning kan Gonorré-bakterien påvises. Det er vigtigt, at lægen poder fra samtlige de nævnte steder. Da gonoré kan være resistent over for flere former for antibiotika, bør sygdommen behandles på hudafdeling, og der skal altid podes, så resistensmønsteret kan blive fastslået.

Hvordan behandles Gonorré

Først og fremmest er det vigtigt, at både du, din/dine partnere bliver undersøgt og behandlet. Gonorré behandles med antibiotika, der typisk gives som en indsprøjtning i en stor muskel.

(Kilde: Netdoktor)