Fakta

Hvornår og hvordan skal du klippe din hæk?

Klipning af ligusterhækken

Liguster- og andre løvfældende hække, altså dem, der taber bladene om vinteren, vokser lidt mere end stedsegrønne hække. Hvis de skal stå skarpt hele året, skal du klippe dem både i juni og igen i august.

Hækkene kan dog klares med en enkelt klipning, hvis du kan holde ud, at de stritter lidt og venter til juli måned. Det gælder også bøgehækken.

Stedsegrønne hække klippes forår eller efterår

Cypres, buksbom, gran og andre stedsegrønne hække, som står med blade hele året, behøver også kun en klipning om året.

Det bedste tidspunkt at hive hækkeklipperen frem til den slags hæk er i april eller august/september.

Pas på fuglereder i hækken

Klipper du hækken før Sankt Hans, skal du passe på fuglereder i hækken. Vær også opmærksom på, at du kan komme til at åbne hækken for katte og andre rovdyr, som kan få let adgang til fuglerederne.

Klip hækken på en grå dag

Overskyet vejr og lidt vind er det bedste hækkeklippevejr. Det skyldes, at vinden blæser insekter væk, som bliver hvirvlet frem, når du klipper hækken.

Klip bredest forneden

Hækken klarer sig bedst, hvis den er bredest forneden og lidt smallere i toppen. Fx 30-40 cm øverst og 40-50 cm nederst. Så kan solen trænge igennem hækken, og din hæk kan holde sig tæt og grøn i bunden.

Hvis hækken er bred i toppen, risikerer du, at den ikke får sol nok, og at den knækker sammen, hvis der lægger sig sne på den om vinteren.

Spænd snor ud for at klippe lige

Øjemålet kan være tilstrækkeligt for den rutinerede hækkeklipper, men husk at træde tilbage ind i mellem for at sikre dig, at hækken ikke pludselig er en halv meter lavere i den ene ende end i den anden.

Spænd snor ud, hvis du vil være sikker på, at du klipper hækken helt lige hele vejen hen. Det kan være en god hjælp.

Klip nedefra og op

Hvis du klipper nedefra og opefter, undgår du, at det du klipper af, ender i den del af hækken, som du skal til at klippe.

Siderne skal altid klippes først og toppen til sidst.

Undgå at hækken breder sig

Hækken kan godt snyde dig og blive bredere år for år, hvis du ikke går til den med hækkeklipperen. Selv om den ser skaldet ud lige efter klipningen, skal den komme sig.

Stedsegrønne hække kan ikke skyde fra trælignende, tørre kviste, så der skal altid være grønt tilbage, når du har klippet den.

Lapning af hullet hæk

Ældre hække kan blive hullede og uskønne at se på. Du kan prøve at beskære hækken kraftigt – ind til 5 cm fra grundstammen – og give den et par år til at vokse sig stor igen. Gør det først på den ene side af hækken og efter et par år på den anden side.

Du kan også plante nye hækkeplanter ind i hullerne for at tætte den igen.

Brug afklippet som kompost

Afklippede grene og kviste kan hakkes i mindre stykker og skubbes ind under hækken. Så vil det med tiden kompostere og give hækken næring.

Følg regler for hækkeklipning og undgå nabostrid

Regler for hækkeklipning afhænger af om de står ud til en offentlig vej eller på skellet mellem din grund og din nabos grund. Kend reglerne, så du undgår konflikter med naboen eller kommunen.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk