Fakta

I disse situationer kan man overveje lyntest

Lyntest giver svar på 15-30 minutter, men er til gengæld langtfra lige så præcise som PCR-test. Ifølge Sundhedsstyrelsen er de det kun i 50 procent af tilfældene.

* Lyntest skal ifølge Sundhedsstyrelsen først og fremmest ses som et screeningsværktøj i situationer, hvor man ikke vil tage en normal PCR-test.

* Det kan være arbejdspladser med særlig risiko for smitte – for eksempel slagterier eller steder, hvor folk bor tæt sammen såsom kollegier.

* Man kan overveje at bruge lyntest inden en begivenhed – for eksempel i forbindelse med julen. Det gælder dog ikke, hvis man skal mødes med en i risikogruppen, som blandt andet er ældre eller kronisk syge.

* På sigt kan de også anvendes i forbindelse med kulturbegivenheder – for eksempel teaterforestillinger, koncerter eller fodboldkampe.

* De kan også bruges som et supplement i sundhedsvæsenet, hvis man hurtigt skal i gang med behandlingen, men de skal hurtigt følges op med en PCR-test.

* Det samme gælder ved smitteudbrud på eksempelvis et plejehjem, hvor man hurtigt vil screen personale og beboere. Det skal dog følges op med en PCR-test.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.