Fakta

Influenza

  • Influenza skyldes infektion i de øvre luftveje med influenzavirus A, B eller C. Hver virustype her derudover en række undertyper. Alle kan blive ramt af influenza. Det er dog især ældre over 65 år og andre personer med sygdom, der påvirker immunforsvaret, som har øget risiko for et alvorligt forløb af influenza.
  • Den tilbagevendende vinterinfluenza kaldes sæsoninfluenza, og den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts.
  • Et par gange i løbet af en 10-årig periode kan influenzaforekomsten være markant højere end forventet, og så er der tale om en egentlig epidemi, hvor op imod 20 procent af befolkningen bliver ramt. Sidst en epidemi ramte Danmark var i 2009, hvor en helt ny influenzatype var skyld i en verdensomspændende pandemi.
  • Influenza kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse. Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter. I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen fire-fem dage, men følges gerne af en til to uger med træthed og nedsat fysisk formåen.Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som for eksempel sukkersyge eller hjertekarsygdomme.
  • Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza

Kilde: Statens Serum Institut