Fakta

Vi fejrer Johannes Døberen

Sankt Hans er en højtid for Johannes Døberen.

Johannes Døberen ar søn af præsten Zakarias og Elisabeth, som var i familie med Maria, Jesu mor. Han var efter de kristne kilder sin tids mest betydningsfulde vandreasket. I den egenskab døbte han Jesus i floden Jordan.

Johannes Døberen advarede kong Herodes Antipas mod at gifte sig med Herodias, hans bror Filips hustru, da det er en synd. Herodes arresterede Johannes Døberen, men anså ham for at være en hellig mand og var bange for ham. Det lykkedes Herodias at få sin datter Salome til at lokke kongen til at give sig Johannes Døberens hoved på et fad. Kongen så Salome danse og blev så betaget af hendes dans, at han lovede hende hvad som helst som belønning. Hun ønskede sig Johannes Døberens hoved på et fad. Kongen var nødt til at holde ord.

Døbte folk i Jordanfloden

Man kan læse om Johannes Døberen i de fire evangelier. Her fortælles det blandt andet, at han levede i Palæstina som omvendelsesprædikant. Han døbte folk i Jordanfloden for at vaske dem rene for deres synder og fortalte, at de skulle omvende sig, hvis de ville undgå dommen.

Johannes gjorde ikke forskel på høj og lav, når han tordnede dom, og derfor blev han upopulær i de høje cirkler. Han blev henrettet af Kong Herodes.

Men først og fremmest pegede Johannes Døberen på Jesus og hans betydning.

Oscar Wilde og Richard Strauss blev inspireret til skuespillet og operaen Salome over emnet.

Han har givet navn til højtiden Sankthans. Desuden har han lagt navn til en række kirker samt Sankt Hans Torv i København.

Kilde: Wikipedia og Bibelselskabet