Fakta

Kundbysagen fra start til slut

I den meget omtalte sag fra Kundby blev en nu 17-årig pige i maj 2017 idømt seks års fængsel for forsøg på terror.

Den dom blev anket til Østre Landsret, og mandag har retten straffet pigen med fængsel i otte år.

Få et overblik over sagen her:

2016:

* 13. januar:

Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion kemikalier på en adresse på Trønningevej i Kundby i Vestsjælland. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

En 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

* 14. januar:

Pigen bliver fremstillet i et grundlovsforhør i Retten i Holbæk, hvor hun varetægtsfængsles. Det sker for dobbeltlukkede døre, hvilket betyder, at offentligheden end ikke får at vide, hvad pigen er sigtet for.

* 15. januar:

En 24-årig mand fremstilles i grundlovshør, der ligesom pigens foregår for dobbeltlukkede døre. Han bliver varetægtsfængslet.

Manden har tidligere været i Syrien og har her lært at håndtere våben. Han meldte sig selv til politiet.

* 8. marts:

Anklagemyndigheden indvilger i at lade offentligheden få kendskab til sigtelserne i sagen. I et retsmøde oplyses det, at både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand er sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

2017:

* 10. februar:

Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand. Han løslades efter at have siddet fængslet i knap et år. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

* 17. februar:

Anklageskriftet mod pigen bliver frigivet. Ud over bombeplaner mod to skoler tiltales hun for vold af særlig farlig karakter. Under opholdet på en institution skal hun efter et halvt års varetægtsfængsling have stukket en pædagog i maven med et stikvåben. Det var fremstillet af knust spejlglas.

* 23. marts:

Anklagemyndigheden oplyser, at pigen menes at være så farlig, at hun skal idømmes forvaring – det vil sige indespærring på ubestemt tid. Det sker på baggrund af en anbefaling fra eksperterne i Retslægerådet.

* 19. april:

Retssagen mod den tiltalte pige begynder.

* 5. maj:

Retten skulle efter planen have afgjort skyldsspørgsmålet. I stedet begærer anklagemyndigheden bevisførelsen genoptaget.

Det skyldes, at der i pigens celle er fundet et brev fra en terrordømt mand, som anklagemyndigheden ønsker fremlagt for retten. Retten efterkommer begæringen og udsætter skyldkendelsen til 16. maj.

* 16. maj:

Den nu 17-årige kendes skyldig i forsøg på terror. Hun er også skyldig i overfaldet på pædagogen.

* 18. maj:

Pigen straffes ved Retten i Holbæk med seks års fængsel. Retten afviser dermed anklagemyndighedens krav om forvaring.

Efterfølgende ankes dommen til landsretten. Det sker, da anklagemyndigheden insisterer på, at pigen skal i forvaring – det vil sige indespærring på ubestemt tid.

* 21. november:

Ankesagen indledes ved Østre Landsret.

* 24. november:

Østre Landsret kender pigen skyldig. Tre dommere og otte ud af ni nævninger er enige om, at pigen er skyldig i forsøg på terrorisme ved i tiden forud for sin anholdelse at have forsøgt at fremstille en bombe med henblik på at angribe de to skoler.

27. november:

Østre Landsret afviser at idømme Kundbypigen forvaring, men skærper straffen fra seks til otte års fængsel.

Kilde: Ritzau.