Fakta

Overblik: Antiterror-aktion

Fem personer har efter en hel dag i retten endnu ikke fået svar på, om de skal sidde varetægtsfængslet for de terrorsigtelser, der er rettet mod dem.

Fredag klokken 08.30 har Dommervagten i København genoptaget grundlovsforhøret.

Her kan du få et overblik over den store sag:

* 21 personer blev anholdt i forskellige dele af landet onsdag, hvor politiet foretog en række ransagninger.

* Politiet har ikke selv meldt ud, hvor aktionerne foregik, men medier har rapporteret om adresser i Aalborg, Aarhus, Greve, Gullestrup nord for Herning, Herlev, Husum, Munkebo nordøst for Odense og i Valby.

* Aktionen blev udført, fordi politiet havde en mistanke om, at en række personer var i færd med at planlægge et terrorangreb med et “militant, islamistisk motiv”, fortalte politiet og PET på et pressemøde.

* Otte personer fremstilledes torsdag i grundlovsforhør i Københavns Byret.

* Derudover blev en person fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Odense. Det skete for dobbeltlukkede døre, og det er således uvist, hvad anklagerne mod ham er. Han blev dog varetægtsfængslet foreløbig frem til 9. januar.

* Ved grundlovsforhøret i København blev de sigtede opdelt i to grupper, da de ifølge politiet har stået for hver deres opgave i terrorplanlægningen. De er dog alle sigtet efter den alvorligste terrorparagraf – paragraf 114, stk. 1.

* Den ene gruppe på fire mænd og en kvinde stod angiveligt for at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug ved en eller flere terrorhandlinger et ukendt sted i Danmark eller udlandet. De nægter sig alle skyldige. Man nåede ikke at færdiggjorde retsmødet torsdag, så det er blevet genoptaget fredag morgen.

* Den anden gruppe på to mænd og en kvinde skulle blandt andet fremstille en bombe med det yderst farlige sprængstof TATP – som også kaldes “Satans mor” – lyder det i sigtelsen. Dommeren valgte torsdag aften at fængsle de tre indtil 8. januar. Mindst en af dem kærer kendelsen til landsretten.

* To af de tre, som ifølge sigtelsen har forsøgt at fremstille bomber, har tidligere på året siddet varetægtsfængslet i en sag om brandstiftelse på Amager.

Kilder: Ritzau og anklager Sidsel Klixbüll.