Fakta

OVERBLIK: Her er drabssagerne med brand

Man skal tilbage til 2013 for at finde et lavere drabsantal, end de 42 personer, der blev slået ihjel i 2019 ifølge Ritzaus opgørelse.

I 2013 blev 35 dræbt. Generelt svinger tallet mellem 30-50 drab om året i Danmark.

Her er et overblik over årets drab, hvor brand var en del af sagen:

* 14. februar: Røgdykkere fandt en 65-årig mand i sit udbrændte hus i Odsherred i Nordvestsjælland. Han var blevet udsat for grov vold og var formentlig død, inden branden brød ud. Sagen er uopklaret.

* 10. marts: Politiet fandt liget af en dræbt kvinde på en landejendom ved Hårbølle Strand på Møn. Kvindens 59-årige kæreste kvalte hende, hældte brandbar væske ud over liget, satte ild til det og lod det ligge på gårdspladsen ifølge anklagemyndigheden.

Manden blev anholdt under en dramatisk jagt, hvor politiet måtte affyre skud mod ham. Han blev indlagt på Rigshospitalet og varetægtsfængslet in absentia.

Sagen kommer for retten 13. januar 2020.

* 20. april: En kvinde blev fundet død med 32 brandsår i sin kærestes seng i Nyborg.

Sagen blev efterforsket som drab, men er i dag lukket uopklaret. Det er derfor ikke sikkert, der var tale om drab. Sagen indgår derfor ikke i Ritzaus opgørelse.

Kvinden havde været i live i omkring tre timer med de mange brandsår, inden hun døde af skaderne. Politiet mistænkte kvindens 52-årige kæreste, men lod ham siden gå. Han sov, imens kvinden døde, forklarede han.

Retsmedicineren kunne ikke fastslå, hvor længe kvinden havde haft brandsårene, og politiet kunne ikke bevise, at manden slog hende ihjel.

* 21. april: Politi og røgdykkere blev kaldt til en voldsom brand i Ruds Vedby på Vestsjælland. Man frygtede, at den 68-årige beboer var omkommet i branden, men han befandt sig ikke i huset. Politiet ledte efter ham i fire dage med droner, hunde og dykkere og fandt liget af ham i en sø i Blæsinge Grusgrav 25. april.

Manden, der var antikforhandler og møntsamler, var blevet stukket med kniv adskillige gange i maven samt udsat for stump vold.

To mænd er varetægtsfængslet. Den ene har erkendt drabet, mens den anden nægter.

* 28. maj: En 61-årig mand og hans 85-årige kvindelige samlever blev fundet døde i deres udbrændte hus i Blåvand ved den jyske vestkyst. Obduktionen viste, at manden blev dræbt, mens kvinden døde af kulilteforgiftning i det brændende hus.

En 19-årig tysker blev i juni sigtet og varetægtsfængslet i sagen.

* 16. juni: En 80-årig mand blev dræbt med adskillige knivstik i sit hjem. Han blev fundet af røgdykkere i sit hus i Vemmelev på Sydvestsjælland.

Drabet havde så mange lighedspunkter med drabet på den 68-årige i Ruds Vedby 21. april, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi slog efterforskningen sammen.

De samme mænd er varetægtsfængslet i denne sag, som i sagen fra Ruds Vedby. Manden, der erkendte drabet 21. april, har også erkendt dette drab. Den anden mand nægter sig skyldig.

Kilder: Ritzau og de 12 politikredse. Tallet over antal drab i 2019 er et estimat opgjort af Ritzau.