Fakta

OVERBLIK: Hvad vidste politikerne om PostNords krise?

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har onsdag fået en såkaldt næse, altså kritik, fra Folketinget for sin håndtering af krisen i PostNord.

Her kan du få et kronologisk overblik over sagen:

* 15. november 2016: Partiernes postordførere er til orienteringsmøde om PostNord med blandt andet virksomhedens ledelse. Her får de at vide, at virksomheden har brug for flere penge, og at der formentlig skal fyres ansatte. Men der bliver ikke sat tal på. Dengang var Hans Chr. Schmidt (V) transportminister.

* 19. december 2016: Ole Birk Olesen (LA) mødes som relativt nytiltrådt transportminister med PostNords ledelse og bestyrelse. Her bliver ministeren orienteret om økonomien i det danske postvæsen. PostNord præsenterer et bud på, hvad det vil koste at få selskabet på ret køl.

Ifølge et mødereferat orienterede PostNord om, at en sådan omstilling ville koste selskabet 4,2 milliarder kroner, hvoraf en kapitalindsprøjtning fra statskassen på 2,7 milliarder kroner ville være nødvendig.

* Januar 2017: Partiernes finansordfører orienteres under skærpet fortrolighed om, at PostNord er i krise. Men på grund af den skærpede fortrolighed må de ikke fortælle videre, hvad de får at vide. Ikke engang til deres egne partifæller.

Oplysningerne om PostNord gives som led i en orientering om flere af statens selskaber.

* 9. februar: Ole Birk Olesen orienterer på et møde partiernes postordførere om, at PostNord har behov for en kapitaltilførsel på næsten tre milliarder kroner.

* 10. februar: PostNord aflægger regnskab for 2016. Den svenske del af forretningen giver overskud. Men den danske del giver et underskud på 1,9 milliarder svenske kroner på driften. Dermed bliver der samlet set underskud på omkring en milliard svenske kroner. Tusinder af ansatte skal fyres, lyder det.

Samme dag siger den svenske industriminister Mikael Damberg til Svenska Dagbladet, at han ikke udelukker en opsplitning af de to landes postvæsner, der blev lagt sammen i 2009.

* 28. februar: Socialdemokratiets postordfører, Christian Rabjerg Madsen, rejser kritik af Ole Birk Olesen for ikke at have informeret postordførerne før 9. februar. Ministeren har siddet på oplysningerne i to måneder, siger Raberg Madsen. Kritikken bakkes op af DF.

* 14. marts: Ole Birk Olesen beklager forløbet. Det er fortsat uklart, hvordan det danske postvæsens fremtid skal sikres.

* 15. marts: Et flertal i Folketinget udtaler kraftig kritik af transportminister Ole Birk Olesen (LA). Ministeren har ikke informeret Folketinget godt nok, lyder det i den tekst, der formelt set formulerer den såkaldte “næse”, ministeren får.

Kilder: Oplysninger fra de involverede politikere, Ritzau, Altinget og Transportministeriet.