Fakta

Overblik og angrebene i Spanien

* Torsdag kører en varevogn ind på det travle turiststrøg La Rambla i Barcelona og kører adskillige ned. 13 meldes dræbt. Føreren flygter til fods.

Om aftenen finder myndighederne i Vic, en lille by uden for Barcelona, en anden varevogn, som menes at være brugt som flugtbil.

Samme aften affyrer politiet skud mod en mand i en bil, som ikke standser ved en vejafspærring i Barcelona.

Bilens ejer, en spansk mand, bliver fundet død af knivsår. Politiet mistænker føreren af varevognen i Barcelona for at have angrebet bilens ejer og stukket ham med kniv, hvorefter de er kørt bort i bilen.

* Fredag skyder politiet fem personer i Cambrils, der ligger cirka 120 kilometer syd for Barcelona, efter at de kører ind i fodgængere og politibetjente. En kvinde dør, og adskillige bliver såret.

Mistænkte:

* Politiet har anholdt fire personer – tre marokkanere og en borger fra Melilla, en spansk enklave på Marokkos middelhavskyst. De er mellem 21 og 34 år gamle.

* Fredag kom politiet med detaljer om fire mænd, de satte i forbindelse med angrebene. De levede i Ripoll, en nordcatalonsk by tæt på den franske grænse, og var angiveligt alle marokkanere: 17-årige Moussa Oukabir, 18-årige Said Aallaa, 22-årige Younes Abouyaaqoub og 24-årige Mohamed Hychami.

* Tre af mændene blev dræbt i Cambrils. Den sidste, Abouyaaqoub, var stadig på fri fod og efterlyst af politiet. Han bliver mandag identificeret som den formodede fører af varevognen i Barcelona.

* Mandag sidst på eftermiddagen oplyser politiet i Catalonien i et opslag på det sociale medie Twitter, at man har skudt og dræbt Younes Abouyaaqoub.

* Islamisk Stat hævder at stå bag angrebet.

De mistænktes planer om angreb:

* Spansk politi mener, at de mistænkte gerningsmænd har forbindelse til et hus i Alcanar, der ligger sydvest for Barcelona.

Det blev ramt af en eksplosion kort før midnat onsdag. En, måske to beboere blev dræbt i eksplosionen.

* Huset blev benyttet, mener politiet, til at planlægge en eller flere større angreb i Barcelona. Det skulle muligvis ske ved brug af et lager af butangas-beholdere der var opbevaret i huset.

* Eksplosionen, der tilsyneladende var utilsigtet, tvang de sammensvorne til at skalere deres plan ned og gennemføre et mere forjaget angreb, siger politiet.

* Ifølge catalonsk politi er fire mistænkte anholdt, mens otte er døde.

Kilde: Reuters.