Fakta

Overblik over Breiviks anklage mod den norske stat

* Anders Behring Breivik blev i august 2012 idømt 21 års forvaring for to dødelige angreb i Oslo og på det norske ungdomsparti AUF’s sommerlejr på Utøya 22. juli 2011. I alt 77 mennesker mistede livet.

* Breivik blev pågrebet på gerningsstedet samme dag og har siden været den eneste fange i Norge med bestemmelser om et særligt højt sikkerhedsniveau, først i Ila Fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien Fengsel.

* I 2013 anmeldte Breivik ledelsen i Ila og Norges daværende justitsminister, Grete Faremo, for torturlignende afsoningsforhold på grund af langvarig isolation.

* Han mente sig også udsat for psykisk mishandling ved gentagne fysiske ransagninger og ytringsforbud. Sagen blev henlagt med begrundelsen “intet strafbart forhold”.

* I juli 2015 stævnede Breivik den norske stat for brud på menneskerettighederne som følge af afsoningsforholdene. Det gælder særligt kriminalforsorgens brug af isolation og kommunikationskontrol over for ham.

* Staten tabte sagen i byretten i Oslo og blev dømt for umenneskelig og nedværdigende behandling af Breivik. Den blev dog frikendt for at have tilsidesat respekten for hans privatliv.

* Staten ankede afgørelsen, og det samme gjorde Breivik, der ville have medhold i alle punkter.

* 1. marts 2017 har en appeldomstol i Oslo afgjort, at Anders Breiviks afsoningsforhold ikke er i strid med menneskerettighederne. Domstolen har dermed omgjort byrettens afgørelse fra marts 2016.

Kilde: NTB.