Fakta

Overblik: Sådan forløb den store politiaktion

Politiets Efterretningstjeneste (PET) frygtede angreb på iranere i Danmark. Derfor indledtes den massive indsats fredag, der lammede trafikken i store dele af Danmark.

Det erfarer DR Nyheder tirsdag. DR har fået det bekræftet fra flere af hinanden uafhængige kilder.

Læs om forløbet her:

* Kort før klokken 14 fredag eftermiddag spærres al trafik på Storebæltsbroen, ligesom Øresundsbroens spærres for al trafik i retning mod Sverige.

* En pressetalsmand fra Øresundsbroen oplyser, at broen er lukket efter anmodning fra politiet.

* Kort efter står det klart, at alle færgeafgange fra Sjælland også er indstillet.

* Klokken 15.26 bekræfter Københavns Politi aktionen på Twitter:

– Større politiaktion i gang. Derfor er broer lukket, og færger mellem Rødby-Puttgarten og Gedser-Rostock og Helsingør-Helsingborg lukket, skriver politiet.

* Politiaktionen betyder, at mange tog holder stille, ligesom der dannes kø på motorveje flere steder på Sjælland.

* Politiet er blandt andet til stede ved motorveje og motorvejsbroer og overvåger trafikken ved checkpoints.

* Klokken 15.30 står det klart, at politiet leder efter en sort Volvo. Politiet skriver i en pressemeddelelse:

– Københavns Politi efterlyser i forbindelse med en aktuel efterforskning en sort svensk indregistreret Volvo V90 med registreringsnummer ZBP 546. I køretøjet befinder sig formentlig tre personer, som sættes i forbindelse med alvorlig kriminalitet.

– Vidner, som observerer køretøjet, skal straks kontakte politiet på 112. Det er vigtigt, at man ikke selv forsøger at kontakte personerne, men blot observerer og melder det, man ser, til politiet.

* Den sorte Volvo er en stjålet udlejningsbil fra selskabet First Rent A Car, der hører under selskabet Hertz, i Stockholm. Bilen er meldt stjålet 24. september. Ifølge den svenske avis Aftonbladet blev den stjålet ved lufthavnen i Malmø.

* Hen ad eftermiddagen begynder trafikken så småt igen at kunne bevæge sig. Samtidig står det klart, at politiaktionen er i gang flere steder i landet – ikke kun på Sjælland.

* Klokken 17.24 skriver Københavns Politi på Twitter:

– Alle transportforbindelser er nu åbne igen eller på vej til at blive åbnet.

* Politiaktionen fortsætter dog.

* Klokken 19 holder politiet pressemøde i København. Chefinspektør Jørgen Bergen Skov oplyser, at politiet mener at have stoppet den efterlyste sorte Volvo. Han vil ikke fortælle, om der er foretaget anholdelser, eller hvad sagen egentlig drejer sig om.

* Fredag aften oplyser DR Fyn, at politiet har oprettet en mobil kommandocentral på rastepladsen Espeskov mellem Ringe og Espe på Fyn.

* Samtidig oplyser flere medier, at politiet fredag aften er talstærkt til stede i forbindelse med en større aktion i Espe.

* Ved et pressemøde lørdag eftermiddag oplyser Københavns Politi, at der lå en misforståelse bag den intense jagt på den sorte Volvo V90. PET havde mistanke om, at de ombordværende personer i bilen havde forbindelse til en sag om alvorlige trusler mod specifikke personer. Det viste sig ikke at holde stik.

* Tirsdag oplyser DR, at føreren af den sorte Volvo er sigtet for hæleri. Det oplyser hans advokat, der tilføjer, at manden erkender sig skyldig i sigtelsen.

* Tidligere har en af passagererne fra den sorte Volvo fortalt til TV2, at de selv meldte sig til politiet. Passagererne flygtede i første omgang, fordi de ikke havde noget kørekort med og var påvirkede af hash, lyder hans forklaring. Bilen efterlod de i Vintre Møller ved Holbæk.

* Senere tirsdag oplyser DR, at politiaktionen skyldtes, at PET frygtede angreb på iranere i Danmark. Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder til DR. Personerne er angiveligt tilknyttet en politisk gruppe af eksil-iranere i Danmark, som blev offentligt kendt efter et terrorangreb mod en militærparade den iranske by Ahvaz.

* Gruppen ved navn Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) kaldte militærparaden for “et legitimt mål”. Omkring 25 mennesker døde i forbindelse med angrebet.

Kilder: Ritzau, Københavns Politi, Ekstra Bladet, TV2, DR.