Fakta

Passagerløs letbane har kørt 100.000 kilometer

Onsdag har Trafikstyrelsen givet Aarhus Letbane tilladelse til at køre med passagerer. Letbanen oplyser, at det sker torsdag klokken 11, og at den almindelige drift går i gang fredag morgen klokken 04.50.

Aarhus Letbane har mødt flere bump på vejen fra anlæggelse og frem til den forventede åbning. Læs om forløbet her:

* Marts 2017:

Åbningen af letbanen bliver udskudt på grund af manglende kørestrøm samt opsætning af nye broer.

* Juli:

Testkørsler af letbanen indledes på strækningen fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

* 22. september:

Trafikstyrelsen kan ikke godkende letbanen til kørsel med passagerer og aflyser dermed den planlagte åbningsfest dagen efter.

Styrelsen har ikke tillid til, at letbanens operatør, selskabet Keolis, har styr på sikkerhedsprocedurer. Man mener heller ikke, at Aarhus Letbane lever op til kravene til vedligehold af banen.

* 26. september:

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) holder pressemøde efter at have forlangt en redegørelse fra letbaneselskabet om forløbet.

Det fremgår også, at der har været knas i kommunikationen mellem letbanen og styrelsen, og at der var mistillid mellem styrelsen og den daværende sikkerhedschef i Keolis.

* 16. oktober:

Aarhus Letbane oplyser, at Keolis har sendt opdaterede sikkerhedsprocedurer til Trafikstyrelsen.

* 13. november:

Aarhus Letbane holder møde med Trafikstyrelsen. Det står klart, at meldingen fra Trafikstyrelsen om, at letbanen kan åbne fem-otte uger efter aflysningen, ikke holder stik.

* 23. november:

Trafikstyrelsen tilkendegiver på et møde i Aarhus, at man venter at have alle godkendelser på plads, så letbanen kan åbne på den indre strækning fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i uge 50.

* 8. december:

Trafikstyrelsen vil ikke give Aarhus Letbane lov til at køre endnu.

* 11. december:

Aarhus Letbane oplyser i et statusnotat, at letbanen nu har kørt 103.180 kilometer uden passagerer. Desuden oplyses, at operatøren, Keolis, har fået de nødvendige godkendelser.

* 16. december:

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder Trafikstyrelsen for “magtarrogant” og “uden for politisk kontrol”. Han forlanger, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) undersøger forløbet.

* 20. december:

Trafikstyrelsen giver grønt lys til Aarhus Letbane, såfremt en række krav opfyldes. Aarhus Letbane meddeler, at man vil operere under disse krav. Dermed vil banen fra 21. december begynde at medtage passagerer.

Kilde: Aarhus Letbane I/S og Ritzau.