Fakta

Patientdrabene fra Nykøbing F.

Christina Aistrup Hansen er tiltalt for i alt otte forhold – herunder tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing F. Sygehus.

I byretten blev hun kendt skyldig 24. juni sidste år, og hun blev idømt fængsel på livstid. Sygeplejersken har sagen igennem nægtet sig skyldig. Hun ankede derfor dommen til frifindelse i landsretten.

Østre Landsret skal nu afgøre, hvorvidt sygeplejersken er skyldig i de otte forhold, hun er tiltalt for. Få et overblik her:

* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing F. Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam – bedre kendt som Stesolid.

* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.

* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

* Forhold 5 beskriver sagens tredje drabsanklage. Her er det den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge tiltalen blev dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden – en dødelig cocktail af morfin og diazepam – går igen.

* Forhold 6 zoomer ind på et påstået drabsforsøg på den 72-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet blev hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19.00 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig overdosis medicin. Kolleger når at give patienten modgift.

* Forhold 7 handler om, at den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre påståede drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.

* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.

Kilde: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København.

/ritzau/