Fakta

Paven der blev for gammel

Beslutningen blev kaldt både “modig” og “rationel”, da tyskfødte Joseph Alois Ratzinger – med pavenavnet Benedikt XVI – i februar 2013 chokerede den katolske verden ved at meddele, at han trak sig tilbage, og at der måtte en ny pave til.

Det skete kort før hans 86 års fødselsdag, og begrundelsen var den høje alder og svigtende helbred.

Efter godt otte år i Vatikanet mente Benedikt, at der skulle en ny chef til at tage sig af de udfordringer, Vatikanet stod over for med blandt andet anklager om seksuelt misbrug af børn.

Allerede inden han blev pave, var Joseph Ratzinger højt placeret i hierarkiet i Vatikanet.

I 23 år op til paveudnævnelsen var han således leder af troskongregationen – en vatikanafdeling, der skal sikre, at katolicismen holder sig på den rette religiøse bane.

Et af de skriftsteder, han holder mest af, er Romerbrevet 12.2, hvor der står: “Tilpas jer ikke denne verden”.

Han er blevet kaldt Guds rottweiler, fordi han tilsyneladende mere end noget andet var optaget af at holde vagt om den “rene” katolske lære.

Diplomati og medietække, som kendetegnede både hans forgænger, Johannes Paul II og hans efterfølger pave Frans, var tilsyneladende ikke noget, der interesserede Benedikt XVI.

Han er beskrevet som en genert og ydmyg mand med mådeholdne vaner,

Ud over teologi og filosofi er det klassisk musik, der er den tidligere paves største lidenskab, og han er en habil pianist med en særlig forkærlighed for Mozart og Bach.

Den 265. i paverækken bor efter sin selvpensionering i klosteret Mater Ecclesiae bag Peterskirken i Rom.

Kilde: Ritzau