Fakta

Så udbredt er de forskellige narkotyper i Europa

* Cannabis – fællesbetegnelsen for hash, marihuana, skunk og lignende stoffer – menes at stå for næsten to femtedele af narkohandlen i EU, svarende til knap 70 milliarder kroner om året.

* Omkring 22 millioner voksne europæere har brugt cannabisprodukter i løbet af det seneste år, og omkring 1 procent af alle voksne i Europa bruger dem “næsten dagligt”.

* Heroin er det næststørste stof i EU, målt i værdi, med et årligt marked på omkring 50 milliarder kroner. Heroinbrug har været på vej ned i mange år, men der er for nylig set tegn på opsving.

* Kokain-markedet ligger på omkring 43 milliarder kroner. Det er især i det vestlige og sydlige Europa, at stoffet er populært, og det importeres næsten udelukkende fra Sydamerika.

* Syntetiske stoffer som amfetamin, metamfetamin og MDMA (ecstacy) vurderes at blive handlet for omkring 18,5 milliarder kroner hvert år. Mange produceres inden for Europa.

* Derudover er der hundredvis af nye psykoaktive stoffer på markedet, som sælges som narkotikaerstatning og ikke er forbudte endnu.

Kilder: Europol, EMCDDA