Fakta

Sådan gjorde politiet

En dømt fransk storrøver og fire svenskere er tiltalt for at forberede et nyt kæmpekup i Danmark. Læs her, hvordan politiet har optrevlet sagen.

30. oktober og 1. november modtager politiet tip om, at der er gang i planlægningen af et kup mod værdicentralen Loomis på Litauenvej 1 i Taastrup.

Politiet gennemgik herefter overvågningsbilleder fra området og fattede interesse for en bil med flere mænd i.

Udlejningsbil viste vej

Billederne var utydelige, men politiet mente at kunne tyde registreringsnummeret på bilen. Det viste sig at matche en udlejningsbil, en Nissan Qashqai.

Bilen blev udlejet fra Europcars filial i lufthavnen i Kastrup. Det var en 27-årig svensk mand – en af de tiltalte – som lejede den.

Overvågningsbilleder fra lufthavnen viste, at han var i følgeskab med tre andre. Dansk politi kontaktede de svenske kolleger, som identificerede de tre andre mænd – de tre er også på anklagebænken.

Overrasket af udlejer

Politiet fandt ud af, at svenskerne holdt til i en lejlighed i Peberhaven i Herlev. Og den 21. november valgte man at foretage en hemmelig ransagning på stedet.

Men udlejeren overraskede politiet, som derfor valgte at anholde de fire mistænkte svenskere. De var i besiddelse af flere krypterede telefoner af typen Aquaris.

Politiet havde også mistanke til den franske storrøver Tayeb Si M’Rabet, der tilbage i 2008 deltog i et røveri mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby. Udbyttet var 62 millioner kroner.

Han blev anholdt en uges tid efter svenskerne, og hos ham fandt politiet også en Aquaris-telefon. Telefonernes såkaldte IMSI-numre var ifølge politiet alle knyttet til telefonselskabet KPN i Holland.

Og telefonernes simkort var alle knyttet til samme teleselskab, Rite Sim Kinetic i Hertfordshire i England.

To af Aquaris-telefonerne blev aktiveret henholdsvis 25. september og 2. oktober. To af svenskerne ankom til lufthavnen i Kastrup netop 25. september, de to andre netop den 2. oktober. Alle fire ankom fra Barcelona.

En tredje telefon – som blev fundet hos M’Rabet – blev aktiveret 26. september.

Hos M’Rabet blev også fundet en anden telefon af mærket Samsung. Den forsøgte han at kaste væk, da han blev anholdt. På den har politiet fundet flere spor fra en krypteret mailtjeneste kaldet Proton.

Har fundet fotos

Indholdet af mailsene har politiet ikke kunnet tilgå. Men på forskellig vis har man fundet tegn på, at der har været korrespondance mellem telefonen og mailadresser, som efter politiets opfattelse tilhører de svenske mænd.

På telefonen er der også fundet en række satellitfotos af området omkring Loomis.

Endelig har politiet hos M’Rabet fundet et videokamera, og på det ligger filmsekvenser blandt andet fra området ved Loomis og ved politigården i Albertslund.

Politiet mener, at der blandt andet er tale om optagelser fra gennemkørslen af en mulig flugtrute.

Politiet har i efterforskningen også fundet spor efter internetsøgninger på blandt andet sprængstoffer og entreprenørmaskiner, ligesom der også er søgninger, der peger tilbage mod kuppet i 2008.

Kilde: Ritzau.