Fakta

Sådan ser den nye aftale ud

De ansatte i landets regioner kan se frem på en lønstigning på fem procent over de næste tre år.

Det sker, efter at Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet lørdag har indgået en aftale om en ny overenskomst.

Bliv klogere på overenskomsten her:

* Den samlede økonomiske ramme er på 6,75 procent over tre år. Lønstigningen bliver på 5,02 procent over tre år. Dermed følger lønudviklingen med på det private område.

* Der afsættes midler på 0,61 procent til andre formål, som igennem forhandlinger med de enkelte organisationer skal udmøntes.

* Der afsættes 0,45 procent til organisationsmidler. Det er penge, som der efterfølgende skal forhandles om inden for de forskellige faggrupper. For sygeplejerskerne svarer det til 33 millioner kroner, som der skal fordeles.

* Aftalen dækker desuden, at der skal oprettes en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø.

* Der etableres en ny individuel tilgang til seniorer i regionerne, hvor man skal tage udgangspunkt i de muligheder, der kan tilbydes de enkelte medarbejdere. Det skal bane vejen for, at flere seniorer kan arbejde i længere tid.

* Aftalen dækker også over, at der skal være yderligere digitalisering i arbejdet i regionerne.

* Overenskomsten dækker cirka 140.000 ansatte i de danske regioner.

* De ansatte i regionerne er blandt andet læger, sygeplejersker, jordemødre, sosumedhjælpere og -assistenter og socialpædagoger.

* Aftalen blev forhandlet på plads af formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen og formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Kilder: Danske Regioner, FOA, Dansk Sygeplejeråd.