Fakta

Sådan smitter meningitis

Hovedpine, kvalme, opkastninger og høj feber er nogle af de symptomer, man skal være opmærksom på i forbindelse med meningokoksygdom, som er en smitsom meningitis.

Læs om sygdommen her:

* Hvad er meningokoksygdom?

Meningokokker er bakterier, der smitter ved direkte kontakt mellem to personer, og ved dråbespredning fra næse og svælg, når man hoster og nyser.

* Hvordan smitter meningokoksygdom?

Man kan godt have meningokokbakterier i næsesvælget og være rask. I det tilfælde er man en rask smittebærer. Man kan også smitte en anden person med meningokoksygdom, selv om man selv er rask.

Man smitter, så længe man har meningokokker i næsesvælget. Det er derfor langt fra altid, man bliver syg af at være smittet med meningokokbakterier.

Men bliver man syg, vil der normalt gå mellem to og ti dage fra man er blevet smittet og til man udvikler sygdommen.

* Hvor farlig er meningokoksygdom?

Sygdommen er alvorlig, men også meget sjælden. Antallet af meningokoktilfælde i Danmark er faldet de sidste 20 år. I 2016 var der 36 tilfælde af meningokoksygdom i Danmark. Og det er endnu færre, der dør af sygdommen hvert år.

* Hvilke symptomer skal man være opmærksom på?

Man vil normalt have kraftig hovedpine, kvalme, opkastninger og høj feber. Man vil også ofte opleve, at man har et meget sløret bevidsthedsniveau.

Tit vil man også have nakkestivhed, hvor det er vanskeligt og smertefuldt at bøje nakken fremover. Der kan også opstå småblødninger i huden, som kan ligne udslæt.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed.