Fakta

Stor politiaktion lukkede Danmark

* Kort før klokken 14 fredag eftermiddag spærres al trafik på Storebæltsbroen, ligesom Øresundsbroens spærres for al trafik i retning mod Sverige.

* Kort efter står det klart, at alle færgeafgange fra Sjælland også er indstillet.

* Politiaktionen betyder, at mange tog holder stille, ligesom der dannes kø på motorveje flere steder på Sjælland.

* Politiet er blandt andet til stede ved motorveje og motorvejsbroer og overvåger trafikken ved checkpoints.

* Klokken 15.30 meddeler Københavns Politi, at det leder efter en sort Volvo V90, hvori der menes at befinde sig tre personer, der sættes i forbindelse med alvorlig kriminalitet.

* Den sorte Volvo er en stjålet udlejningsbil fra selskabet First Rent A Car, der hører under selskabet Hertz, i Stockholm.

* Bilen er angiveligt blevet stjålet ved lufthavnen i Malmø.

* Hen ad eftermiddagen begynder transportforbindelserne at blive åbnet igen. Samtidig står det klart, at politiaktionen er i gang flere steder i landet.

* Den efterlyste Volvo bliver fundet fredag aften nær Holbæk.

* Samtidigt er politiet talstærkt til stede i Espe nær Ringe på Fyn. Det skyldes ifølge de første oplysninger, at den efterlyste Volvo menes at være set i byen.

* Ved et pressemøde dagen efter oplyser Københavns Politi, at der lå en misforståelse bag den intense jagt på den sorte Volvo V90.

* PET havde mistanke om, at de ombordværende personer i bilen havde forbindelse til en sag om alvorlige trusler mod specifikke personer. Det viste sig ikke at holde stik.

* En af passagererne fra den sorte Volvo fortæller efterfølgende til TV2, at de selv meldte sig til politiet.

* Passagererne flygtede, fordi de ikke havde noget kørekort med og var påvirkede af hash, lyder forklaringen. Bilen efterlod de nær Holbæk.

* Flere af hinanden uafhængige kilder fortæller efter aktionen til DR, at politiaktionen blev sat i værk, fordi PET frygtede angreb på iranere i Danmark.

* Senere kommer det frem, at personerne angiveligt er tilknyttet en politisk gruppe af eksil-iranere i Danmark, som blev offentligt kendt efter et terrorangreb mod en militærparade den iranske by Ahvaz i september 2018.

* Gruppen ved navn Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz (ASMLA) kaldte militærparaden for “et legitimt mål”. Omkring 25 mennesker mistede livet i forbindelse med angrebet.

* 21. oktober anholder politiet en norsk statsborger med iranske rødder for at have sat “iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark”.

* 5. november meddeler Københavns Politi, at politiet var massivt til stede i byen Espe på grund af fejlagtige gps-signaler fra Volvoen. Det skyldtes ifølge politiet en defekt antenne i bilen.

Kilder: Ritzau, Københavns Politi, Ekstra Bladet, TV2, DR.