Fakta

Trumps 100 første dage

Inden Donald Trump blev præsident i USA, lagde han på sin hjemmeside et løfte til vælgerne om, hvad han ville forsøge at opnå i de første 100 dage i Det Hvide Hus.

Herunder kan du se udvalgte løfter, som han har formået at indfri, andre løfter, som ikke er indfriet, og dem, hvor svaret ikke er sorthvidt.

LØFTE HOLDT:

* Har fået indsat den konservative Neil Gorsuch som højesteretsdommer.

* Har trukket USA ud af frihandelsaftalen TPP med 11 andre lande i stillehavsregionen.

* Har sørget for, at etableringen af de omstridte olierørledninger Keystone XL og Dakota Access ikke længere blokeres.

* Har via et dekret indført krav om, at der for hver ny regel skal afskaffes to eksisterende.

LØFTE BRUDT:

* Har ikke fået erstattet sin forgængers omstridte sundhedsreform, der går under navnet Obamacare, med noget “nyt og bedre”. Trump tilkendegav sin støtte til et republikansk forslag på området, men i marts blev lovforslaget trukket tilbage, fordi der ikke kunne findes flertal for det i Kongressen.

* Har ikke fundet en måde at finansiere byggeriet af en mur på grænsen til Mexico. Er heller ikke som lovet blevet enig med mexicanerne om, at de skal betale for opførelsen af den.

* Har ikke fjernet muligheden for visum til folk fra lande, der nægter at tage imod indvandrere, som er kommet ulovligt ind i USA.

* Har ikke foreslået en forfatningsændring, der kan sætte en begrænsning på kongresmedlemmers maksimale embedsperiode.

* Har ikke stemplet Kina som valutamanipulator. Trump har i et interview sagt, at han mener, at Kina ikke kan betegnes som sådan “i øjeblikket”.

LØFTE HVERKEN BRUDT ELLER HOLDT:

* Domstolene har indtil videre sat en stopper for Trumps to indrejseforbud, der skulle bremse indvandring fra regioner med “tendens til terror”. Et opgør i Højesteret kan vente.

* Trumps første udkast til et budget indeholder som lovet forslag om at indstille amerikanske betalinger til FN’s klimaprogrammer, men dette er ikke vedtaget.

* USA, Mexico og Canada er blevet enige om at genforhandle Den Nordamerikanske Frihandelsaftale, Nafta, men egentlige forhandlinger er det endnu ikke blevet til.

* Trump lovede at gå i gang med at udvise “flere end to millioner kriminelle, illegale indvandrere”. Selv om han har skærpet reglerne på området, er der ikke for alvor kommet fart i processen.

Hele listen over Trumps løfter for sine første 100 dage i Det Hvide Hus kan ses på hans hjemmeside på adressen donaldjtrump.com/contract.

Kilder: The Washington Post, dpa, heavy.com.

/ritzau/