Fakta

Trygfondens gode råd, før du melder dig som hjerteløber

Som hjerteløber er du en ekstra ressource til det professionelle akutberedskab, som altid bliver alarmeret ved hjertestop. Herunder kan du læse om, hvad du ifølge Trygfonden bør vide, inden du melder dig som hjerteløber:

Som hjerteløber er du et supplement til ambulancen og akutlægebilen, der altid vil være på vej til det formodede hjertestop, når du bliver alarmeret. I sendes nemlig afsted samtidig via AMK-vagtcentralens system.

Du kan derfor godt være den første, der når frem, og derfor er det vigtigt, at du både vil og kan træde til med hjertelungeredning og tage en hjertestarter i brug. Derfor anbefaler vi, at du føler dig hjemme i livreddende førstehjælp.

Du skal også forberede dig mentalt på, at det er en meget anderledes oplevelse at yde hjertelungeredning på et menneske i forhold til de genoplivningsdukker, som bliver brugt på førstehjælpskurser. Personen med hjertestop kan ligge på en mærkelig måde, være blå i ansigtet på grund af iltmangel og har måske kastet op eller siger rallende lyde.

Hvis du ikke bryder dig om at give mund-til-mund, så hold dig til kompressioner på brystkassen. Du skal følge dine egne grænser for, hvilken hjælp du kan yde. 

Der bliver altid kaldt flere hjerteløbere til et hjertestop, netop for at øge sandsynligheden for at der er mindst én, som har mulighed for at nå frem. 

Du skal derfor ikke have dårlig samvittighed, hvis du ikke kan reagere på en alarm. Måske står du alene med et lille barn, eller du kan være optaget på dit arbejde, så du ikke kan løbe afsted.

Det er også vigtigt, at du passer på dig selv og andre, når du er på vej til hjertestoppet, så ulykker undgåes