Fakta

Valgmandssystemet i USA

Når fristen for at udfordre valgresultatet efter USA’s præsidentvalg er udløbet, sker en række ting.

Det betyder, at Kongressen nu skal godkende de 538 valgmænd, som er blevet fundet i delstaterne. Når valgmændene er godkendt, skal de samles i deres respektive delstater mandag den 14. december og afgive deres stemmer på henholdsvis præsident og vicepræsident.Det kræver 270 valgmandsstemmer at blive præsident, og det er dermed valgmandskollegiet, der afgør, hvem der bliver USA’s næste præsident.

Her kan du få en forståelse af, hvad valgmandskollegiet er:

* Der er 538 medlemmer af valgmandskollegiet. Hver delstat i USA har lige så mange valgmænd, som delstaten har medlemmer af Kongressens to kamre.

* District of Columbia, der er hjem for hovedstaden Washington D.C., har ingen medlemmer af Kongressen med stemmeret, men er blevet tildelt tre valgmænd.

* Fordi antallet af medlemmer i Kongressens ene kammer, Repræsentanternes Hus, bestemmes af antallet af indbyggere i de enkelte delstater, har de store delstater flere valgmænd end de mindre delstater.

* De mindste delstater har tre valgmænd, mens den største, Californien, råder over 55 valgmænd.

* Der skal 270 valgmandsstemmer til at vinde valget. Valgmændene stemmer stort set altid på den af præsidentkandidaterne, som vælgerne i deres delstat har givet flest stemmer. Men de er ikke alle steder formelt forpligtet til det.

* Systemet med valgmænd betyder, at den kandidat med flest stemmer i hele USA ikke nødvendigvis er den, der bliver præsident.

* Vinder en kandidat stort i en delstat med mange indbyggere, men taber snævert i en række mindre delstater, kan den kandidat sagtens stå med flest stemmer, men færrest valgmænd.

* Det skete i 2016, da Donald Trump fik 2,9 millioner færre stemmer end Hillary Clinton. Men han vandt 306 valgmænd mod Clintons 232.

* Valgmandskollegiet i hver delstat mødes i december for at stemme, og på en fælles samling i Kongressen efter nytår bekræftes valgresultatet.

* Hvis ingen kandidat får 270 valgmænd, skal Repræsentanternes Hus vælge blandt de tre bedst placerede kandidater. Hver stat har én stemme. Repræsentanternes Hus har to gange afgjort præsidentvalget. Senest var det i 1824.

Kilder: BBC, Washington Post.