Familiedynastier: Masser af job i lavere generationsskifte-skat

12. marts 2013 08:12 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Familiedynastier: Masser af job i lavere generationsskifte-skat
Billede mangler

Der er massevis af danske job i De Konservatives forslag om lavere skat ved generationsskifter i familieejede virksomheder. Det er meldingen fra flere af Danmarks fremtrædende familiedynastier, der længe har kæmpet imod, hvad de opfatter som en brandbeskatning af virksomheder, der skal gennemføre et generationsskifte.

“Der er omkring 10.000 familieejede virksomheder i Danmark, der skal gennemføre generationsskifte i løbet af de kommende fem år, og med de nuværende skatteregler bliver mange drænet for kapital. Evnen til at skabe arbejdspladser i de familieejede virksomheder svækkes markant ved et generationsskifte, som reglerne er i dag,” siger Peter Foss, bestyrelsesformand i analyseinstrumentvirksomheden Foss, til business.dk.

Peter Foss og hans to søskende, Nils Christian og Pernille, ejer tilsammen over 80 pct. af Foss, der har hovedsæde i Hillerød i Nordsjælland og på verdensplan har omkring 1.150 ansatte.

Han mener, at familieejede virksomheder bliver diskrimineret negativt i forhold til andre ejerformer, fordi de skal betale en såkaldt boafgift på 15 procent af virksomhedens værdi, når virksomheden overdrages til næste generation. Det er denne afgift, som De Konservative har bragt i spil i forhandlingerne om regeringens vækstplan. 

Det konservative krav

Den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen, mødte i går op til forhandlingerne med et krav om, at boafgiftsloven skal ændres. Idéen er, at afgiften på den del af ejernes formue, der vedrører operationel virksomhed, enten fjernes helt eller udskydes til den dag, hvor familien sælger virksomheden og får penge på kontoen.

Forslaget vil ifølge Peter Foss betyde, at flere familieejede virksomheder kan blive på danske hænder uden at blive drænet for kapital.

”Udgangspunktet for hele vækstplanen er jo at sikre danske arbejdspladser. Det er familieejede virksomheder gode til, og hvis man fjerner boafgiften, vil det uden tvivl kunne sikre mange danske arbejdspladser. Vi betaler jo i forvejen en selskabsskat på 25 procent og en udbytteskat på 42 procent. Men boafgiften ved overdragelse af virksomheden er en ren ekstra skat for familieejede virksomheder,” siger Peter Foss. 

Generationsskiftet i Linak

I industrikoncernen Linak i Nordborg med over 1.500 ansatte på verdensplan vurderer medejer og adm. direktør Bent Jensen ligeledes, at boafgiften gør livet svært for mange af de virksomheder, der står over for et generationsskifte.

”En ophævelse af boafgiften vil kunne sikre, at flere virksomheder bliver i Danmark. Det vil kunne danne basis for at beholde flere arbejdspladser og sikre, at virksomhedernes investeringer kan opretholdes efter et generationsskifte,” siger Bent Jensen.

Han understreger, at Linak som en meget velhavende virksomheder har lettere ved at gennemføre et generationsskifte med de nuværende regler end hovedparten af familieejede virksomheder. To tredjedele af virksomhedens aktier er nu overført til Bent Jensens to børn, mens han fortsat ejer en tredjedel. Det er dog fortsat Bent Jensen, der styrer virksomheden og sidder på hovedparten af a-aktierne og stemmerne.

Han har planlagt en konstellation, hvor hans egen ejerandel på et senere tidspunkt overdrages til en fond, mens de to børn fortsat skal sidde på en tredjedel hver. Stemmerne skal i fremtiden fordeles med en tredjedel hos fonden og en tredjedel hos hvert af børnene.

Linak, der bl.a. laver hæve-sænke-teknologi til blandt andet borde, stole og senge, blev stiftet af Bent Jensen’s bedstefar for mere end 100 år siden.

Trinvist generationsskifte i Foss

I Foss er virksomhedens generationsskifte trinvist gennemført, og de 15 procent i boafgift er betalt. Her har generationsskiftet dog ikke betydet færre ansatte, og virksomheden har været i stand til at fastholde investeringerne på et pænt niveau. Det skyldes formentlig, at virksomheden ligesom Linak har haft flere midler at gøre godt med end langt hovedparten familieejede virksomheder.

”Hovedparten af de danske familieejede virksomheder vil have det meget svært ved at skulle betale 15 procent af virksomhedens værdi i boafgift, uden at det går ud over investeringer og arbejdspladser. Jeg er ikke i tvivl om, at vi havde haft flere danske arbejdspladser i dag, hvis afgiften havde været fjernet,” siger Peter Foss.

Foss, der laver avanceret analyseudstyr til bl.a. fødevareindustrien, blev stiftet af Peter Foss’ far, Nils Foss, i 1956. I 1991 overtog Peter Foss posten som adm. direktør, og efter 20 år som ansvarlig for driften, satte han sig i 2011 i stedet for bordenden ved bestyrelsesbordet. Siden 2011 har den tidligere driftsdirektør Torben Ladegaard været topchef for virksomheden.

Fondseje mere attraktivt

Regeringen har i udspillet til en vækstplan afsat 300 mio. kr. årligt fra 2015 og frem til at sikre, at det bliver mere attraktivt at overdrage familieejede virksomheder til fondseje. Vækstplanen lægger således op til, at der med virkning fra 2015 ikke skal betales aktieindkomstskat af avancen hos den hidtidige ejer, når virksomheden doneres til en fond.

Både Peter Foss og Bent Jensen roser regeringen for at gøre fondsejerskab mere attraktivt, men de undrer sig over, at regeringen ikke i samme ombæring har ønsket at lempe skattereglerne, hvis ejerne i stedet ønsker at overdrage virksomhederne til den næste generation.

I slutningen af 2011 gennemførte et bredt politisk flertal en stramning af skattereglerne for generationsskifte, da de ændrede den såkaldte pengetanksregel. Reglen betyder, at virksomheder, der har mere end 50 procent af selskabets værdier placeret i finansielle aktiver, bliver defineret som passive pengetanke, der ud over de 15 procent i boafgift også skal særbeskattes med 42 procent i aktieavance af hele selskabets værdi ved en overdragelse. Tidligere skulle over 75 procent af værdierne ligge i finansielle aktiver, før virksomheden blev defineret som en passiv pengetank.

Blandt Danmarks rigeste familier

Både Foss-familien og Linak-familien hører blandt de rigeste familier i Danmark. På Berlingske Business Magasins årlige opgørelse over Danmarks rigeste familier optrådte Foss-familien på en 7. plads med en samlet formue på anslået 7,9 mia. kr., mens Linak-familien med Bent Jensen i spidsen lå nummer 11 med en samlet formue på anslået 6,0 mia. kr.

Læs også: Danmarks rigeste bliver bare rigere og rigere

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu