ANNONCE

Fanden er løs: Nu kommer bananfluerne

15. august 2020 19:14 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Bananfluer kan komme ud af det blå - men langt hen ad vejen inviterer vi selv de trælse insekter ind.

Én dårlig grøntsag er alt hvad det kræver, og så er dit hjem forvandlet til et paradis for bananfluer. Horden af insekter sværmer om din mad – og det er noget, der nærmest kan ske natten over. Men hvad er det i grunden der gør, at man overhovedet får bananfluer i sit hjem?

Ifølge Orkin så får man bananfluer, der indtager hjemmet, hvis man har overmodne eller rådne grøntsager. Men det kan også komme, hvis man har fermenterede varer såsom en åben øl, alkohol eller vin – og hvis de kvindelige bananfluer først får lov at lægge æg, så er fanden løs i laksegade. De lægger nemlig omkring 500 æg ad gangen.

De mange æg klækker på så lidt som 24 timer, så hvis man først har ladet hunnens æg få lov at klække, så er det svært at kontrollere.

Fluerne dukker op i stigende tal, når det bliver varmere, og i august plejer det at toppe. Som det bliver koldere, forsvinder fluerne så igen, men hvis du i den varme periode synes, du har problemer med de små kræ, så kommer du også et godt stykke ved at fjerne deres føde.

Selv om de måske ikke er i området, så kan bananfluer nemlig på lang afstand lufte det, hvis du har livretterne stående, så hvis du har frugt eller grøntsager liggende frem, der måske er tættere på udløb end indløb, eller har dåser med ølslatter stående fremme, så fjern dem.

Men Good Housekeeping har set nærmere på, hvad du kan gøre for at undgå de mange bananfluer – og hvor de fleste af os kender de basale tricks, så er det for andre helt nyt.

Små men mange

Bananfluer er ikke store, til gengæld findes der over 4000 arter, i Danmark 70 af slagsen. Hunfluen lægger æg i madrester, og de æg er så små, at de er svære at opdage med det blotte øje. Forhadt flue har mange navne, og bananfluen kendes da også som både eddikefluer, vinfluer og frugtfluer, afhængigt af hvilke madvarer de godt kan lide, skriver Bolius.

Grundlæggende lever larverne af de gærceller, der eksempelvis vokser i overmoden frugt. Derfor har de særligt gode vilkår i overmoden frugt, der er revnet. Her er der rigtig gode vækstbetingelser for de gærsvampe, fluerne lever af.

For at komme af med bananfluerne hanler det om at forstå, hvorfor de dukker op til at starte med. De bliver tiltrukket af gærende frugt og grøntsager, sjatter og rester af mad, frisk såvel som i forrådnelse, og det er derfor i høj grad hygiejnen i dit hjem, der afgør, om du får fluer på besøg. Det skriver Bolius.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu