Fange-fly skal spørge Danmark om lov

31. maj 2012 19:29 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Fange-fly skal spørge Danmark om lov
Billede mangler

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har fået forsikringer fra USA’s udenrigsminister Hillary Clinton om, at man fremover vil spørge om lov, hvis CIA vil transportere fanger gennem dansk eller grønlandsk luftrum.
Det siger Søvndal efter møde med USA’s udenrigsminister Hillary Clinton.
– Jeg rejste spørgsmålet under mit møde med Hillary Clinton, og hun bekræfter, at den amerikanske garanti fuldt ud står ved magt, siger Villy Søvndal med henvisning til, at USA i 2008 gav Danmark en garanti for, at der ikke ville ske fangeoverførsler gennem dansk luftrum.
– Derfor er jeg ikke i tvivl om, at vi har en erklæring, som sikrer det, vi har lovet, siger Villy Søvndal.
Grønlands selvstyreformand Kuupik Kleist er glad for, at man nu har vished for, at amerikanerne skal leve op til garantien.
– Fremtiden er det væsentligste, og vi har etableret en fælles forståelse af den garanti, som den forhenværende amerikanske udenrigsminister har givet omkring at søge om tilladelse ved eventuelle fremtidige flyvninger af den her karakter, siger Kuupik Kleist.
Ifølge Villy Søvndal er der opstået kludder, fordi de danske myndigheder har arbejdet med to forskellige sæt af teknisk komplicerede retningslinjer.
– Jeg tror, at både jeg selv og Kuupik Kleist deler en frustration over det, som ligger før denne regerings tid og de spørgsmål, som nok aldrig vil blive endegyldigt afklaret.
– Men det afgørende for os er, at det fremadrettede er afklaret efter mit møde med Clinton, siger Villy Søvndal.
Spørgsmål: Det virker utroligt, at man kan rode to regelsæt sammen på et så omtalt område. Er det sket bevidst fra den tidligere regerings side eller er der tale om embedsmands kludder?
– Det ved jeg ikke. Jeg tror også, at man skal anerkende, at der er spørgsmål, der er komplicerede.
– Det afgørende for os er at få sikret det fremadrettede. Nemlig at man ikke overflyver dansk territorium med fanger uden at spørge den danske regering.
– Og hvis USA spørge den nuværende regering, så vil svaret være et klokkeklart nej, siger Villy Søvndal.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu