ANNONCE

Fanget i 30 meter høj skorsten: Nu er han død

24. marts 2021 06:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Mand er død i forbindelse med arbejde i Ingvar Cronhammars "Elia" ved Herning Kunstmuseum. Årsagen er endnu ukendt

Fanget i 30 meter høj skorsten: Nu er han død
En reparatør er fanget inde i en af skorstenene på gigantskulpturen "Elia" ved Herning. En større redningsaktion er tirsdag aften i gang for at få manden ud. Foto: Flemming Hansen/Scanpix

En reparatør er tirsdag aften erklæret død, efter at han sad fast indvendig i en 30 meter høj skorsten i kunstinstallationen “Elia” i Herning.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse kort efter klokken 23.

Politiet har i løbet af aftenen forsøgt at få manden ud af skorstenen. Han befandt sig omkring to meter fra toppen. Undervejs har de dog ikke kunnet komme i kontakt med ham:

– Vi ved ikke, hvad der er sket. Muligvis sidder han fast i nogle tværstivere derinde, fortalte politikredsens vagtchef Jens Claumarch tidligere tirsdag aften.

I pressemeddelelsen fra politiet står der, at det er uvist, om manden har fået et ildebefindende, eller om der er sket en ulykke, som har ført til den 46-årige mands død.

Politiet modtog anmeldelsen tirsdag kort før klokken 18. Ud over politiet har der været redningsberedskab og ambulancefolk på stedet.

Hejst ned med kran

Den enorme skulptur “Elia” er tegnet af kunstneren Ingvar Cronhammar og er opført på en mark i Birk lidt øst for Herning.

Skulpturen ligger nær Herning Kunstmuseum og består af en metalkuppel samt fire hule søjler – eller skorstene, om man vil.

Det er inde i en af disse skorstene, at manden sad fast.

Reparatøren er gået ind i skulpturen fra oven, hvor han via en kran er blevet hejst ned i stålcylinderen.

– Han havde været inde én gang og skulle så derned igen. På et tidspunkt siger han til kranføreren, at han skal stoppe. Derefter har kranføreren ikke kunnet komme i kontakt med ham, fortæller vagtchefen.

Flere dødsulykker

Der er flere gange tidligere sket alvorlige ulykker på kunstværket. I efteråret 2016 døde to personer med kort tids mellemrum.

I oktober 2016 mistede en 21-årige mand livet, da han og en gruppe kammerater løb på skulpturen. Manden sprang ud over et rækværk og faldt mange meter ned.

Ikke længere efter mistede en kvinde livet. I det tilfælde var der tale om selvmord.

De to dødsfald førte til, at der blev monteret et sikkerhedsnet på skulpturen. I forbindelse med monteringen af nettet faldt en montør flere meter ned og måtte efterfølgende køres til hospitalet med ambulance.

Arbejdstilsynet ind i sagen

I den pågældende sag ved kunstinstallationen i Herning er Arbejdstilsynet nu tilkaldt og skal undersøge hændelsen nærmere.

Mandens pårørende er underrettet.

Fakta

Skulpturen Elia

Elia er en skulptur ved Herning Kunstmuseum, tegnet af Ingvar Cronhammar og afsløret 27. september 2001.

Elia er en stålkuppel, der med en diameter på 60 meter i terrænhøjde rejser sig over marken ved Herning. Fra toppen af kuplen (ca. 11 meter oppe) rejser sig fire stålsøjler, så den samlede højde udgør ca. 32 meter. To 10 meter brede trapper er anlagt på hver side af skulpturen.

Midt i skulpturen sidder en stor gasbrænder, som en gang i løbet af en 19 dages periode laver en 8,4 meter høj og 1 meter bred ildsøjle i omkring 30 sekunder. Tidspunktet for udladningen er tilfældig og styres af en computer.

Skulpturen er konstrueret således, at den er i stand til at modtage lynnedslag. Når dette finder sted, vil skulpturen svare med et ekko af ca. 40 sekunders varighed.

Kilde: Wikipedia

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu