Fanget i luften med sygdom: Sådan undgår du at blive smittet

11. oktober 2018 13:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Vil du undgå at blive smittet med sygdom, når du skal ud at flyve?

I et fly er mange mennesker samlet på meget lidt plads og ofte i længere tid. Det skaber stort set ideelle muligheder for at blive smittet med sygdom som influenza og almindelige forkølelse. Det kræver kun en enkelt smittet, før alle er i risikozonen, skriver hygiejnevirksomheden Initial i en pressemeddelelse.

– Risikoen er høj for at blive smittet ombord på et fly, hvor vi indånder den samme luft og bruger de samme toiletter. Groft sagt kræver det blot én syg person, før resten er i farezonen, når så mange mennesker er samlet på så lidt plads i mange timer. Samtidig udtørrer vores slimhinder i næse og øjne i den tørre luft i flyet, hvilket gør os mere sårbare, siger biolog i Initial, Maria Brix Balle.

Potentielt set kan mere alvorlige infektioner også spredes, men typisk er det dog de mere almindelige sygdomme. Ifølge Maria Brix Balle kan virusbakterier blive hængende i luften i omkring tre timer. Så et host eller nys fra en medpassager kan få en lang levetid i flykabinen.

Styr dine hænder

Det bedste råd til at undgå den generende smitte er at holde styr på dine hænder. Det er nemlig så klart en af de værste smittebærere. Hænderne kommer i løbet af sådan en rejse i kontakt med mange steder, hvor andre mennesker har haft deres hænder.

– Luften kan man ikke gøre så meget ved. Men vores hænder er i kontakt med mange flader i løbet af en flyrejse. Det er derfor en rigtig god idé at vaske hænder og bruge håndsprit undervejs og at holde igen med at røre ved øjne, næse og mund, siger Maria Brix Balle.

En syg steward eller stewardesse vil ifølge et omfattende studie af flysmitte i snit kunne smitte 4,6 passagerer undervejs, fordi de bevæger sig rundt i kabinen, mens du stort set er sikret mod smitte, hvis du sidder fem rækker fra en, der nyser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu