ANNONCE

Farlig børnesygdom officielt elimineret i Danmark

12. august 2020 20:58 | Af: Ritzau Fokus og Ritzau Info

Onsdag modtog SSI et diplom fra WHO, fordi Danmark nu er en del af de lande, hvor røde hunde er udryddet.

Farlig børnesygdom officielt elimineret i Danmark
Røde hunde er normalt en harmløs sygdom. Der er dog en høj risiko for fosterskader, hvis gravide bliver smittet, særligt hvis det sker i den første del af graviditeten. Derfor er det vigtigt at vaccinere, skriver SSI på deres hjemmeside. (Arkiv) Foto: Diego Vara/Reuters

Danmark er nu en del af de 42 europæiske WHO-lande, som har elimineret børnesygdommen røde hunde eller er i gang med at blive det.

Det fremgår på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Elimineret betyder ikke, at sygdommen ikke til tider opstår i Danmark. Det sker dog med stort mellemrum og bliver stoppet hurtigt nok, til at Danmark kan kalde sygdommen for officielt udryddet.

– Selv om vi ikke har set røde hunde blandt de overvågede grupper i mange år, har vi haft vanskeligt ved formelt at dokumentere, at røde hunde ikke kunne cirkulere uopdaget i de dele af befolkningen, som ikke er omfattet af overvågningen, oplyser afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Det har derfor været svært for Danmark at give røde hunde titlen udryddet, fordi den danske overvågning af sygdommen primært gælder gravide og nyfødte.

Alle europæiske lande der er med i WHO skal hvert år aflægge status om eliminationen af mæslinger og røde hunde i det enkelte land.

Mæslinger blev officielt udryddet i Danmark i 2017.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta

Røde hunde

  • Røde hunde er en virussygdom med udslæt og feber
  • Hvis en ikke-vaccineret kvinde får røde hunde i første del af graviditeten, kan det give medfødt høretab, hjertefejl, grå stær og retardering hos barnet
  • MFR-vaccinen, der er en del af børnevaccinationsprogrammet, beskytter mod røde hunde

Kilde: Sundhed.dk.

Det er en ekspertkomité, der vurderer landenes rapporter. Komitéen hedder RVC og arbejder uafhængigt af WHO.

Ved hjælp af supplerende data, kunne SSI overbevise RVC om at røde hunde er et overstået kapitel i Danmark.

– Dermed opfylder vi betingelserne for at have elimineret sygdommen, siger Peter Henrik Andersen.

Vaccinen mod røde hunde blev indført i Danmark i 1987, og SSI mener, at det høje antal vacciner er årsag til at sygdommen nu er udryddet.

Fremadrettede skal SSI stadig kunne dokumentere tilfredsstillende sygdomstal og et godt overvågningssystem.

Sygdommen røde hunde skyldes rubellavirussen og er ikke særligt smitsom, oplyser SSI.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

4

Røde hunde været en del af Det danske børnevaccinationsprogram. Det samme har blandt andet meningitis, fåresyge, mæslinger, fåresyge og polio.

Ifølge Sundhed.dk kan alle voksne blive gratis vaccineret  mod mæslinger/fåresyge/røde hunde, “hvis de ikke er blevet vaccineret eller har haft mæslinger”, står der på hjemmesiden.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu