Farlig hestemedicin kan være endt i fødevarer

14. februar 2013 14:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Farlig hestemedicin kan være endt i fødevarer
Billede mangler

STORBRITANNIEN: Seks britiske heste er testet positive for medicin, der potentielt kan være sundhedsfarlig. Hestene er slagtet på britiske slagterier og sendt til Frankrig, hvorfra de kan være endt i fødevareprodukter.

 

Det oplyser den britiske fødevareminister David Heath ifølge flere medier, efter at Storbritanniens fødevaremyndigheder har taget prøver på i alt 206 døde heste mellem 30. januar og 7. februar. Det er sket som konsekvens af den voksende europæiske skandale om hestekød.

Otte af hestene testede positive for stoffet phenylbutazone, der blandt andet bruges som smertestillinde medicin til sportsheste, og som kan være sundhedsfarlig for mennesker. Seks af hestene blev slagtet i det vestlige England, inden de blev sendt videre til Frankrig. De sidste to heste forlod ikke slagteriet og er nu blevet destrueret.

Tidligere torsdag viste en rapport udarbejdet af det britiske parlament, at de foreløbige fund af hestekød i produkter solgt som oksekød sandsynligvis blot er »toppen af isbjerget«.

Danmark har givetvis også modtaget hestekød fra netop Frankrig, hvorfra de seks medicinerede heste tilsyneladende er blevet distribueret fra.

Onsdag fremlagde den franske producent Comigel, som har været et af omdrejningspunkterne i sagen om det falske oksekød, nye prøveresultater, der forstærker mistanken om, at lasagne med hestekød også har været solgt i Danmark.

Prøverne fra flere tilfældigt udvalgte færdigretter i andre lande viser, at der har været hestekød i produkterne, hvor der udelukkende burde have været oksekød. Præcis de samme færdigretter er blevet solgt i Danmark, blandt andet i SuperBest og Spar.

Købmandsgrossisten SuperGros har sendt prøver af de danske produkter til analyse, men resultaterne er først klar i næste uge. Derfor er det endnu for tidligt at konkludere endegyldigt, at der har været hestekød i lasagne fra de danske butikker.

Allerede i sidste uge blev de pågældende produkter dog tilbagekaldt fra de danske supermarkeder.

Ifølge den britiske avis The Observer er mafiabander fra Italien og Polen mistænkt for at have tjent formuer ved at sælge blandt andet hestekød som oksekød. De kriminelle bander har angiveligt truet dyrlæger til at godkende kødet fra hestene som oksekød.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu