ANNONCE

Farlig og smitsom sygdom i vild vækst

10. februar 2019 10:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

I 2018 var der 15 gange så mange, der blev smittet med mæslinger i Europa, som i 2016.

82.596 tilfælde af mæslinger blev der i 2018 registreret i Europa. Og det er 15 gange så mange, som for bare to år siden – i 2016.

Det viser helt nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

De mange smittede kommer på trods af at der ifølge WHO aldrig har været så mange vaccinerede mod netop mæslinger, som nu.

Forklaringen skyldes ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen ved Statens Serum Institut, et stort mæslinge-udbrud i Ukraine. Desuden har Øst- og Sydeuropa været hårdt ramt:

– Baggrunden for det er dybest set, at der er for få, der er vaccineret, siger Peter Henrik Andersen til Ekstra Bladet.

– Det er simpelthen fordi, der er unge og voksne, der ikke fik vaccinen, dengang de var børn. Det er dem, der nu rammes af mæslinger, fordi man ikke fik en vaccine på det tidspunkt, hvor det blev tilbudt, forklarer Peter Henrik Andersen.

Selvom Europa er hårdt ramt, så er sygdommen stort set under kontrol i Danmark. Her er vaccinationstilslutningen så god, at man Peter Henrik Andersen kan redegøre for hvert enkelt tilfælde på en så detaljeret måde, at man kan få kontrol med eventuelle udbrud meget hurtigt.

Fakta

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu