ANNONCE

Farligt legetøj skal fjernes: Børn kan blive kvalt i det

9. oktober 2018 13:34 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

EU-Kommisionen advarer i en tilbagekaldelse mod et stykke farligt legetøj.

I en advarsel påklistret “alvorlig” meddeler EU-Kommisionen, at børn, der på den ene eller anden måde har fået fingre i et stykke legetøj af typen Squishy, bør stoppe med at bruge det omgående. Butikker, der har produktet på hylderne, skal med det samme stoppe med at sælge det og fjerne den fra hylderne.

Der er tale om en kageformet model af de i år så vanvittig populære squishy-dimser, der bedst kan betegnes som et blødt skumlegetøj. Det vakte tidligere i år ramaskrig, da Miljøstyrelsen aktivt advarede mod samtlige udgaver af legetøjet, der var en kæmpestor dille.

Miljøstyrelsen fandt det alt for usikkert, hvor meget og hvor giftig kemi, der var blevet brugt til at fremstille legetøjet, der ofte er produceret i Kina.

– Ud fra et forsigtighedshensyn finder vi det rigtigst at opfordre forbrugerne til helt at undgå skumlegetøj af typen squishies, indtil der er sikkerhed for, at legetøjet ikke er giftigt, sagde kontorchef Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen i pressemeddelelsen, der blev udsendt efter test af en række squishies.

Kvælningsfare

I den aktuelle advarsel fra EU fremgår det, at form, farve og udseende på denne squishy fremstår, så børn kan tro, der er tale om legetøj, der skal forestille mad. Det skaber en kvælningsfare for børnene, og derfor er produktet nu ikke længere sikkert at have på hylderne.

“Små dele kan let fjernes fra produktet, og det kan lede til, at børn putter dem i munden og bliver kvalt. Hvis et barn leger med pakningen, kan plastikken dække mund og næse og dermed blokere for luftvejene”, skriver EU.

Legetøjet har form som et stykke kage, der er hvidt og lyserødt med et jordbær på toppen.

Ikke eneste problem

Det er ikke første gang, de populære skumfiduser er i myndighedernes søgelys. I slutningen af maj kunne Newsbreak berette, hvordan Sikkerhedsstyrelsen havde konstateret problemer med legetøjet, fordi det ikke havde de korrekte mærkninger og aldersprædikater.

Ind til videre er to af de testede produkter vurderet til at være farlige. Problemet var det samme ved begge squishier, oplyste Sikkerhedsstyrelsen til Newsbreak.

– Der er problemer med advarselsmærkningen. Der står ikke, at det ikke er egnet til de 0-3-årige, sagde Lone Hansen

De to tilbagetrukne har begge smådele, der let kan rives af og udgøre en kvælningsfare. Ingen af dem lever op til sikkerhedskravene for produkter til børn i alderen 0-3 år, de mangler begge CE-mærkning og advarsel om, at de ikke er egnede til småbørn.

Newsbreak kontaktede dengang en af sælgerne af det farlige legetøj. En kontaktperson for netbutikken forklarede, at der havde manglet mærkning på det konkrete produkt, men gav udtryk for, at der ikke var tale om et alvorligt problem. Han forsikrede, at der nu er korrekt mærkning på alle butikkens produkter.

– Der var ikke noget galt med produktet som sådan, udtalte kontaktpersonen og afbrød herefter samtalen med Newsbreak, da han fandt ud af, at vi ikke ville efterkomme et ønske om at undlade at skrive om tilbagetrækningen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu